Millal lendab Snowden vabadusse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caracase silt Simon Bolivari rahvusvahelisel lennuväljal
Caracase silt Simon Bolivari rahvusvahelisel lennuväljal Foto: SCANPIX

Meediaportaali Wikileaks poolt selle nädala teisipäeval edastatud Twitteri sõnumis seisab, et USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) jälgimisprogrammi lekitaja Edward Snowdeni niinimetatud lend vabadusse saab teoks täna.

Wikileaks ei ole aga pärast seda uut sõnumit lennu aja ega sihtkohta kohta edastanud, kirjutab foxnews.com.

Tänase seisuga ei ole täpselt teada, millise riigi asüülipakkumise Snowden vastu võtnud on.

Asjatundjate sõnul on kõige tõenäolisem, et lekitaja eelistas Venezuelat, kes tegi esimesena turvapaigapakkumise.

Venemaa poliitik Aleksei Puškov edastas selle nädala teisipäeval Twitteris, et Snowden on Venezuela pakkumise vastu võtnud. Hiljem ta kustutas selle sõnumi.

Kui Snowden tõesti on Venezuela pakkumise vastu võtnud, siis on ta probleemiks, kuidas pääseda Moskvast Caracasesse. Ainsaks strateegiaks on USA ja ta liitlasriikide õhuruumi vältimine.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine analüütik Allen Thompson tõdes väljaandes Foreign Policy, et ainsaks võimaluseks oleks lennata lennukiga, mille lennukoridor kulgeb enamjaolt merede ja ookeanide kohal.

«Väljalend toimub Moskvast, kus suund tuleks võtta Barentsi merele. Sealt edasi lõunasse ning hoiduda Newfoundlandist. Võtta suund idas asuvatele Windwardi saartele. Lennata sobivast kohast saarte vahelt ning jätkata lendu Caracase suunas,» edastas Thompson oma nägemuse.

CNNi intervjueeritud lennundusasjatundja Kirk Koenig kinnitas, et Thompsoni välja pakutud lennuvõimalus võib olla Snowdeni ainus variant.

Koeningi sõnul muutub olukord pinevaks, kui Venemaa paneb Snowdeni Kuubale lendavasse Aerofloti liinilennukisse ning loodab, et keegi ei märka.

Asjatundjate arvates võib USA sundida seda lennukit vahemaandumise tegema, kui see lendaks läbi Euroopa riikide õhuruumi.

Senistel andmetel on Snowden ikka Moskvas Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles