E-hääletamise tarkvara lähtekood sai avalikuks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitte kasutada, andmed loetavad
Mitte kasutada, andmed loetavad Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna avalikustas elektroonilise hääletamise komisjon (EHK) elektroonilise hääletamise serveritarkvara lähtekoodi.

«Tegemist on järjekordse sammuga süsteemi läbipaistvuse suunas. Mitmete Eesti IT-ekspertide ja EHK liikmete ühisarutelude tulemusena sündinud idee sai täna teoks,» rääkis EHKi esimees Tarvi Martens. «On igati tervitatav, et asjatundlikud kodanikuühiskonna esindajad tahavad e-hääletamise arendamisse ja turvalisusse panustada.»

Ta lisas, et serverikoodi avalikustamise eesmärk on kaasata asjatundjaid e-valimiste süsteemi tehnilisse analüüsimisse. E-valimiste lähtekood oli ka varem soovijatele kättesaadav, kuid eeldas konfidentsiaalsuslepingu sõlmimist.

Lähtekoodi avalikustati täna toimunud süsteemi sisemust tutvustaval seminar, kus osalesid lisaks EHK ka valdkonna vastu huvi tundvad IT-spetsialistid.

«E-hääletamise tarkvara avalikustamine on ajalooline sündmus, mis lõppkokkuvõttes võimaldab süsteemi turvalisuse tagamist avaliku kontrolli abil ning loob aluse e-hääletamise senisest laiemaks kasutamiseks,» sõnas üks seminaril osalenutest, Tallinna Tehnikaülikooli võrgutarkvara professor Tanel Tammet.

E-hääletamist on Eestis edukalt kasutatud alates 2005. aastast viitel valimistel.

Selle aasta oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel saavad valijad nutitelefoni abil kasutada Android-süsteemil põhinevat häälekontrolli, mis võimaldab elektrooniliselt hääletanud valijal kontrollida, kas hääl on tema tahte kohaselt e-hääletamise süsteemile edastatud.

Lähtekood ja esitlusmaterjalid on kõigile kättesaadav internetis aadressil https://github.com/vvk-ehk/evalimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles