Valimis­korralduses tulemas hulk muudatusi

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Heinsalu.
Alo Heinsalu. Foto: Peeter Langovits

Tänavu valitakse kohalikel valimistel volikogusid vähem kui 2009. aastal, sest rida omavalitsusi on otsustanud vahepeal ühineda. Valimiskomisjonil on praeguse seisuga teada seitse valdade ühinemist. Kui need kõik sügiseks vormistatud saavad, langeb Eestis koos valimistega omavalitsuste arv 226-lt 215-le ning sama palju tuleb valimiste järel kokku ka uusi kohalikke volikogusid.

Valimisjaoskondi avatakse üle Eesti umbes 600, kuid võrreldes viimaste kohalike valimistega on see arv kindlasti väiksem. 2009. aastal oli Tallinnas 132 jaoskonda, kuid nüüd kavatseb pealinn avada neid vähem kui sada. See tähendab, et ühe jaoskonna teenindada jääb keskmiselt varasemast suurem piirkond.

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Alo Heinsalu sõnul on võimalik jaoskondade mõnevõrra väiksem arv ka valdades.

«Mõnes omavalitsuses on olnud probleemiks, et jaoskonna piirkond on väga väike – näiteks nimekirjas vaid paarsada inimest –, kuid komisjon peab sellest hoolimata terve päeva jaoskonnas kohal olema,» rääkis ta.

Hääletus kaubakeskustes

Teatud osas mõjutab jaoskondade arvu ilmselt ka e-hääletuse suur populaarsus.

Samas üritab valimiskomisjon pakkuda ikkagi inimestele mugavamaid võimalusi hääletamiseks. Nii on eelhääletus jagatud seekord kahte ossa: 10.–13. oktoobrini saab hääletada maakonnakeskustes, 14.–16. oktoobrini aga on eelhääletuseks avatud kõik jaoskonnad.

Esimesel neljal päeval on igas maakonnakeskuses avatud vähemalt üks hääletuspaik, Tartus ja Tallinnas aga rohkem. Keskvalimiskomisjoni sekretariaadi kinnitusel on viimastes plaanis viia hääletusvõimalus selleks ajaks käidavaisse paikadesse nagu kaubanduskeskused.

Kogu eelhääletuse perioodil, 10.–16. oktoobrini saab ka e-hääletada, kuid e-hääletus lõpeb 16. oktoobril kell 18, kui jaoskonnas hääletamine suletakse kell 20. Kaks tundi jääb varuks seepärast, et kui e-hääletus nt viimasel momendil ei õnnestu, jõuaks inimesed ikkagi veel jaoskonda eelhääletama.

17.–19. oktoobrini hääletamist ei ole, valimispäeval 20. oktoobril aga saab hääletada jaoskonnas ja vajaduse korral on võimalik valimiskast ka koju kutsuda. Selleks on võimalik esitada nii kirjalik avaldus kui ka helistada valimispäeval hiljemalt kella 14-ni jaoskonda.

«See on mingil määral vana korra juurde tagasiminek,» märkis Heinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles