Koguval valminud uisk lastakse vette Kuivastus

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane lihv: uisk veesatakse nädala pärast Kuivastu sadamas.
Viimane lihv: uisk veesatakse nädala pärast Kuivastu sadamas. Foto: Silver Alt

Muhus Koguva kandis valmistatud kohalik ajalooline veesõiduk Väinamere uisk on lõpuks valmis vettelaskmiseks, samas keeldus Koguva sadam uisku enda territooriumil vette lubamast, mistõttu tuleb alus sõidutada mööda maad Kuivastusse, kirjutab Saarte Hääl.

Nüüd alustab 15 meetri pikkune ja 5 meetri laiune alus järgmise reede hilisõhtul teekonda Kuivastu sadamasse ja laupäeval, 20. juulil toimub seal uisu pidulik veeskamine.

MTÜ Väinamere Uisk juht Mihkel Jürisson ütles ajalehele, et see otsus on kindel.

«Saarte Liinide inimesed on meile igati vastu tulnud ja lubavad uisku esialgu ka Kuivastu jahisadama kai ääres hoida,» ütles Jürisson.

Loomulikult ei ole see tema jaoks hea lahendus, sest aluse vedu maismaad mööda on tehniliselt keeruline ettevõtmine. Pealegi on kogu uisu ideoloogia seotud just Koguva sadamaga, kust ajalooliselt toimus ühenduse pidamine Orissaarega.

Jürissoni kinnitusel algasid kirja teel läbirääkimised MTÜ-ga Ankur juba märtsis, juuni alguses toimus kohtumine sadamas, kuid juunikuu lõpus selgus siiski, et sadam ei pea uisuprojekti kasumlikuks ja Koguva sadam ei soovi ennast selle projektiga siduda.

Kuigi nädal aega on veel jäänud, ei usu Jürisson, et toimuks mingi murrang. Kuigi sadama rahastaja EAS on teinud ka omalt poolt ettekirjutused, ei ole tänaseni avalik sadam väljastanud tingimusi, mille alusel lubatakse laev veesata, selgitas Jürisson.

Pealegi on Kuivastus toimuvaks vettelaskmiseks ette valmistatud vastav programm, mida ei hakata jälle muutma.

Hetkeseisuga lastakse uisk vette 20. juulil kell 16 Kuivastu sadamas ning sellele järgneb pidu Vanatoa turismitalus, kinnitas Jürisson Saarte Häälele.

Tõenäoliselt järgmise reede hilisõhtul toimuvale uisu vedamisele, millest eelnevalt teavitatakse Facebooki lehel, oodatakse pealtvaatajaid Koguva parklas, Piiril, Liival ja Kuivastus. Laeva saabumisest küladesse annab märku torupillimäng.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles