Anvelt: Savisaarel lasub moraalne kohustus selgitada «kingituse» tagamaid

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Peeter Langovits

Riigikogu korruptsioonivastase komisjoni juht sotsiaaldemokraat Andres Anvelt leiab, et Tallinna linnapea Edgar Savisaar peaks avalikkusele selgitama, mis on majanduslike huvide deklaratsiooni andmetest selgunud tehingute taga.

Anvelt ütles Postimehele, et linnapea enda huvides on selgitada võimalikult lihtsalt, mis nende võimalike tehingute taga on. «Tsiviliseeritud maailmas ruttaks poliitik ise selgitama miks ja kuidas sellised muutused deklaratsioonis tekkisid.»

Ta lisas, et deklaratsioon ei kohusta numbrite tagamaid avaldama. «Kuid kui muutus on niivõrd suur, on selge, et nii kõrgel positsioonil oleval avaliku sektori ametnikul lasub moraalne kohustus seda selgitada.»

Anvelti sõnul on õiguskaitse organitel seadusest tulenev kohustus, ka meediaruumis tekkinud kahtlust, kontrollida ja hinnata.

«Raske on praegu öelda kas tegu on kingi või altkäemaksuga, viimase puhul peab oleme selge ka vastuteene, mis raha eest saadi.»

Ametiisiku majanduslike huvide deklaratsiooni andmete väljavõtte kohaselt loobusid Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele laenu andnud eraisikud raha tagasi nõudmisest, mille tulemusel sai Savisaar 205 505 euro suuruse kingituse.

Deklaratsiooni andmete kohaselt anti Savisaarele laenu 31 955 eurot ja 173 550 eurot, kuna võlausaldajad loobusid nõudeõigusest tuli linnapeal nimetatud summad deklareerida tuluna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles