Võlausaldajad kustutasid Savisaare suurlaenud

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist».
Edgar Savisaare raamat «Tõde Eestist». Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar tasus advokaadi teatel 173 550 euro suuruse laenu selle aasta alguses ilmunud raamatu «Tõde Eestist» kirjutamise eest saadud honorariga.

Savisaare majanduslike huvide deklaratsiooni kohaselt oli tal kaks laenu, summades 31 955 eurot ja 173 550 eurot. Kuna viimase laenu võlausaldajad loobusid nõudeõigusest, tuli linnapeal nimetatud summa deklareerida tuluna. Deklaratsiooni kohaselt on Tallinna linnapea kuupalk 3286 eurot, mis on Eestis suurim omavalitsusjuhi teenistus.

Kuigi Savisaare nõunik väljendas huvi linnapea tehingute tagamaade selgitamise vastu, tuli ajakirjanikel esitada küsimused advokaadibüroole Lex­tal.

«Loomulikult oleme huvitatud selgitustest Edgar Savisaare majanduslike huvide deklaratsiooni teemadel. Saatsime Teie küsimused edasi advokaadibüroole Lextal, kes on selle teema asjatundjad ja võivad Teile anda ammendavaid vastuseid. Kui Teil ka edaspidi tekib täiendavaid küsimusi, siis palume pöörduda Lextali poole, kuna neil on meie volitused,» teatas Savisaare nõunik Moonika Batrakova vastuseks küsimusele linnapea deklaratsiooni kohta.

Batrakova märkis, et kõik majanduslike huvide dokumentatsioonid käivadki advokaadibüroo kaudu, seetõttu kommenteerib teemat Lextal.

Savisaare esindaja, advokaadibüroo Lextal advokaat Oliver Nääs selgitas Postimehele, et nõudeõigusest on loobutud vaid ühe laenu puhul – summas 173 550,81 eurot, mille võlausaldaja on Pipa Business Corporation. Laen summas 31 956 eurot on endiselt deklareeritud laenuna.

Nõudeõigusest loobuti

Peter Kaiseri äriühing Pipa Business Corporation loobus nõudeõigusest Edgar Savisaare vastu põhjusel, et võlausaldaja lunastas laenukohustust tagava tšeki, ütles Nääs.

Tagatise laenule seadis Edgar Savisaare raamatute väljaandmist finantseeriv juriidiline isik Arsai Investments. Tagatise suurus võrdus Edgar Savisaare honorariga raamatute kirjutamise eest. «Asjaolu, et raamatu «Tõde Eestist» on käesolevaks ajaks ilmavalgust näinud, ei tohiks enam vaidluse all olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles