Saudi Araabia palverändureid hoiatati ohtliku viiruse eest

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaaba pühamut Suure mošee õuel külastavad igal aastal miljonid moslemid.
Kaaba pühamut Suure mošee õuel külastavad igal aastal miljonid moslemid. Foto: AP / Scanpix

Saudi Araabia tervishoiuametnikud on palunud pühasid paiku külastatavatel palveränduritel rahvarohketes kohtades maske kanda, et peatada ohtliku koroonaviiruse MERS levikut.


Tervishoiuministeeriumi poolt välja pakutu ttevaatusabinõude seast leiab ka soovituse eakamatel, rasedatel ning krooniliste haigustega inimestel oma palverännak edasi lükata, kirjutas BBC.

Saudi Araabias on viiruse tagajärjel surnud juba 38 nimest.

MERS ehk Lähis-Ida äge respiratoorne sündroom ilmnes Araabia polsaarel esimest korda möödunud aasta septembrist ning kuulub suuremasse viiruste perekonda, kust leiab ka tavalise külmetuse ja SARSi (äge akuutne respiratoorne sünrdoom).

Sarnaselt SARSile, põhjustab ka MERS kopsunakkust, millega kaasneb palavik, köha ja hingamisraskused.

Maailma tervishoiuorganisatsioon on kinnitanud seni 81 nakatumisjuhtu üle maailma ning neist 44 lõppesid surmaga.

Inimestel soovitatakse järgida isikliku hügieeni nõudeid, kasutada köhides ja aevastades taskurätte ning olla kindlad, et kõik vajalikud vaktsineerimised on tehtud.

Igal aastal külastavad Saudi Araabiat miljonid moslemid, et teha palverännak ehk hadž. Hadž toimub islami kalendri kuuaasta viimasel kuul (Dhu Al-Hijjah) ning siis kogunetakse Kaaba püha kivi juurde palvetama. Käesoleval aastal langeb see oktoobrisse.

Mekat ja Mediinat ning sealseid mošeesid külastavad paljud usklikud aga ka muudel aegadel.
Saudi Araabia võttis ettevaatusabinõud kasutusele kartuses, et see võib hadžile halvasti mõjuda.

Teadlased tegelevad MERS viiruse ja selle käitumise uurimisega. Nakkusallikas ja viiruse levikutee on alles selgitamisel. Viiruse levik inimeselt inimesele on piiratud, seega on oluline pidada kinni hügieenireeglitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles