ÜRO: Snowdeni juhtum ilmestab vajadust lekitajate kaitsmise järele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden plakatil
Edward Snowden plakatil Foto: SCANPIX

USA luuresaladuste lekitaja Edward Snowdeni juhtum ilmestab vajadust kaitsta salajase informatsiooni avaldajaid, teiste seas luureagentuuride endisi töötajaid, kes avalikustavad inimõiguste rikkumise juhtumeid, ütles ÜRO inimõigusvolinik Navy Pillay eile.


«Snowdeni juhtum demonstreerib vajadust kaitsta isikuid, kes avalikustavad informatsiooni, millel on järelmõid inimõigustele ning privaatsuse austamisele,» seisis Pillay avalduses.

Voliniku sõnul peavad riikide õigussüsteemid tagama, et inimõiguste rikkumisi paljastavad isikud saaksid oma mured surveabinõusid kartmata avalikuks teha.

Martin Scherin, ÜRO ekspert põhivabaduste küsimuses, on sama meelt. Ta tõstis esile, et usaldusväärsed faktid luureagentuuri tegevuse kohta inimõiguste rikkumisel pärinevad tavaliselt luureasutuste endi seest.

«Neil juhtudel kaalub avalik huvi rikkumiste avaldamise vastu üle avaliku huvi nende saladuses hoidmise vastu,» rääkis ekspert. «Lekitajaid tuleb kaitsta õiguslike surveabinõude ning distsiplinaarkaristuste eest,» lisas ta.

Pillay võttis sõna ka asüüliõiguse teemal. «Snowdeni asüülitaotlusele hinnangut andmata, kutsun kõiki riike üles tagama asüüliõigust,» märkis volinik.

Snowden ütles eile Moskva lennujaamas Vene ja rahvusvaheliste inimõigusaktivistidega kohtudes, et soovib Venemaalt asüüli taotleda, sest ei saa kuhugi mujale lennata.

Snowden lekitas ajakirjandusele informatsiooni NSA salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles