NASA valmistub keeruliseks süstikumissiooniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Laupäeval Floridast Kennedy kosmose­keskusest Rahvusvahe­lise Kosmosejaama (ISS) suunas startiv süstik Endeavour kasvatab jaama elanikkonda.



Endeavour viib ISSi kohale Jaapani uurimislabori Kibo viimased kolm komponenti ning varuosi. Märkimisväärseima uuendusena rajatakse kosmosejaama juurde eeskojataoline katseplatvorm.

Samuti vahetavad astronaudid välja ISSi päikesepaneelid, vahendas Reuters.
16 päeva vältav missioon on kestuse poolest üks pikemaid, mida USA kosmoseagentuuri NASA kosmosejaama «teenindamiseks» ette on võtnud. Peale selle tõotavad viis avakosmoses käiku ja kolme erineva robotkäe samaaegne kasutamine muuta selle ka üheks läbi aegade keerulisemaks.

«See on keeruline, väljakutset pakkuv ja aeganõudev,» kirjeldas missiooni selle komandör Mark Polansky uudisteportaali space.com teatel.

«Arvan, et nüüdsest kuni [süstikuprogrammi] lõpuni pole enam ühtki kerget lendu,» ütles Bill Gerstenmaier NASAst eelmisel nädalal Reutersile. Tema sõnul teeb laupäeval startiva missiooni unikaalseks just robotite ulatuslik kasutamine.

Erakordsust lisab ka tõik, et esmest korda elab pisikeses orbitaaljaamas praeguse kuue meeskonnaliikme asemel korraga 13 inimest. Lisaks 53-aastasele Polanskyle, kes sõidab kosmosesse kolmandat korda, on süstiku pardal viis meest ja üks naine, nende seas ka USA astronaut Tim Kopra, kes vahetab välja Maale naasva jaapanlase Koichi Wakata.

«Ma olen tõeliselt elevil,» rääkis 45-aastasena esimest korda kosmosesse suunduv Kopra, kelle jaoks oli astronaudiks saamine lapsepõlves üks elueesmärke. «Ma tõesti ei saaks õnnelikum olla.»

USA kosmoseagentuuril on orbiidil tiirleva, sada miljardit dollarit maksva jaama ehituse lõpetamiseks jäänud veel kaheksa missiooni, enne kui süstikuprogrammile järgmise aasta lõpus joon alla tõmmatakse.

Laupäevane start leiab mõistagi aset vaid juhul, kui seda lubavad ilm ja kosmoselaeva tehniline seisukord. NASA on teatanud, et kui Endeavour ei saa enne 15. juunit startida, lükkub süstiku missioon edasi juulisse. Endeavouri asemel saadab NASA sel juhul 17. juunil kosmosesse mehitamata kuusondi, mille eesmärgiks on Kuu pinnalt leida maandumiskohti tulevaste lendude tarbeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles