Tasuta eesti keele kursused täitusid kiiresti õpihuvilistega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvastikuministri Büroo
Rahvastikuministri Büroo Foto: Rahvastikuministri büroo

Sügisel alustavad Harjumaal ja Ida-Virumaal esimest korda tööd tasuta eesti keele kursused. Kummaski maakonnas sai võimaluse tasuta õppida 200 inimest, kõik kohad on juba broneeritud.




Endise rahvastikuministri Urve Palo algatatud tasuta eesti keele kursustele sai ennast kirja panna mai keskpaigast alates, kohti oli paraku vähem kui soovijaid. Palo sõnul on tal hea meel, et kursused on populaarsed. «Kahju, et neid ei tehtud 20 aasta eest, kuid tore, et võimalus leiti nüüd,» märkis ta.



Integratsiooni sihtasutuse kodanikuhariduse üksuse koordinaator Tea Tammistu sõnas, et 400 inimest aastas on niisuguste kursuste jaoks minimaalne arv. «Registreerimine oli väga aktiivne. Kolme nädalaga said kõik rühmad täis, paljud Harjumaa elanikud jäid ootejärjekorda,» ütles ta.



Tammistu sõnul jätkavad kursused tööd ka pärast rahvastikuministri büroo likvideerimist. 2013. aastani kestva projekti raames kursuste korraldamise eest vastutab edaspidi integratsiooni sihtasutus.



Õppida saab eri tasemetel, alates nullist kuni kategooriani B1. Viimane tähendab «iseseisvat keelekasutajat», kes mõistab kõike olulist endale tuttaval teemal, nagu töö, kool, vaba aeg vm ja oskab koostada lihtsat teksti tuttaval või endale huvi pakkuval teemal. Õppematerjalid on samuti tasuta.



Kursused on mõeldud Eestis elavatele määratlemata kodakondsusega inimestele ja kolmandate riikide, näiteks Venemaa ja Ukraina kodanikele. Kõik, kes ei pääsenud õppima, saavad kursustele minna järgmisel aastal, projekti plaanitakse jätkata 2013. aastani.



Kursusi rahastab Euroopa Kolmandate Riikide Kodanike Integreerimise Fond. Harjumaal viiv õppe läbi Multilingua keelekeskus, Ida-Virumaal OÜ Koolituse Korralduskeskus.



Koos registreerimisega avati keelehuvilistele ka infotelefon 800 9999, kust saab teavet keeleõppe kuluhüvitiste kohta, kui õppur eelistab tasulisi kursusi. Keeleõppija saab riigilt tagasi kuni 6000 krooni juhul, kui ta tasemeeksami edukalt sooritab.



Samuti jagatakse infot, kuidas valmistuda Eesti kodakodakondsuse saamiseks vajalikeks eksameiks. Praegu koostavad integratsiooni sihtasutus ja ministrita tegutsev rahvastikuministri büroo infovoldikut, mis peaks aitama neid, kes soovivad Eesti kodakondsust saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles