Briti sõdurite enesetappude hulk ületab teenistussurmad Afganistanis

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia Riiklik Memoriaalpark, kus on kirjas kõikide sõjategevuse käigus elu kaotanud briti sõdurite nimed.
Suurbritannia Riiklik Memoriaalpark, kus on kirjas kõikide sõjategevuse käigus elu kaotanud briti sõdurite nimed. Foto: Reuters / Scanpix

Möödunud aastal ületas endilt ise elu võtnud Suurbritannia sõdurite ja sõjaveteranide hulk Afganistanis teenistuskohustusi täites hukkunute oma.


BBC andmetel tappis end 21 tegevteenistuses olevat sõdurit ning 29 veterani, samal ajal kui Afganistanis hukkunuid oli 44, kellest 40 surid lahingutegevuses saadud vigastustesse.

Mõned suitsiidi läbi siit ilmast lahkunute lähedased väitsid, et sõdurid ei saanud piisavalt toetust. Kaitseministeerium sõnas arve kommenteerides, et iga enesetapp on tragöödia.

Kaitseministeeriumi kinnitusel on sõdurite suitsiidi ja posttraumaatilise stressihäire esinemise näitajad siiski madalamad kui tsiviilisikute seas.

Seitsme sõduri puhul on nende enesetapp kinnitust leidnud, 14 puhul on tegu suitsiidikahtlusega. Erinevalt USA valitsusest, ei kogu Suurbritannia endiste sõdurite suitsiidistatistikat, ent BBC on iseseisvalt välja uurinud, et möödunud aastal võtsid endalt elu vähemalt 29 sõjaveterani.

Andmete saamiseks kirjutati kõikidele kohtuarstidele riigis ning analüüsiti ka nende raportite meediakajastust.


Kliiniline psühholoog doktor Claudia Herbert kinnitas, et posttraumaatiline stressihäire (PTSH) on keha loomulik reaktsioon häirivatele sündmustele ning sellest üle saamine võib võtta aastaid, ent see on ravitav.

Sümptomite seas on pidevalt meenuvad pildid sündmustest, äge ärevus ning depressioon.


Kaitseministeeriumi väitel areneb 2,9 protsendil tegevteenistuses olevatest sõduritest välja PTSH ning see näitaja on märgatavalt madalam kui üldise tsiviilpopulatsiooni hulgas.

PTSH all kannatavate sõdurite hulk on viimase kolme aastaga Afgaistanis teeninute seas kahekordistunud, ent doktor Herberti sõnul ei piisa sündroomist üksi selleks, et inimene teeks enesetapu.

«PTSH on seisund, mis viitab sellele, et miski on süsteemi sügavalt häirinud ning see on hoiatus, et süsteem vajab abi.»

Keegi ei saa kindel olla selles, kui paljud möödunud aastal endalt elu võtnud sõduritest PTSH all kannatasid, sest enesetappude tagamaad on keerukad.

«Tõendid viitavad sellele, et probleem on palju suurem, kui valitsus ja kaitseministeerium seda väidavad,» sõnas endine langevarjurügemendi komandör kolonel Stuart Tootal.

Endine Briti armee juht, kindral sir Richard Dannat soovib, et jälgitaks ka veteranide suitsiidide hulka. «Mulle on üsna selge, et seda peaks tegema, sest alles siis kui on teada statistika, saab hakata midagi selle osas ette võtma,» sõnas ta.

Kaitseministeerium teatas, et ei ole veel valmis rääkima üksikjuhtumitest, ent on eraldanud 7,4 miljonit naela, et tagada vaimse tervise tugiteenused kõigile, kes neid vajada võiksid.

Suurbritannia on 2001. aastast saadik saatnud Afganistani kokku 134 780 sõdurit.

Riiklikus memoriaalpargis Staffrodshire's on kirjas kõikide lahingtegevuses hukkunud Briti sõdurite nimed alates Teisest maailmasõjast. Seal on ka nende nimed, kes endilt Afganistanis ise elu võtsid, ent sõdureid, kes tapsid end pärast koju naasmist, sinna nimekirja ei lisata, ometi on ka nemad sõjaohvrid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles