Valgevenest pärit salasuitsude osakaal kasvab

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Lõuna prefektuur

Eelmisel nädalal avastasid maksu- ja tolliameti liikuvkontrollitalituse ametnikud Pärnu maakonnas juhuveobussi kontrollimisel üle 60 kasti salasigarette, kokku võeti ära 600 260 Valgevene maksumärkidega sigaretti.

Reisijateta juhuveobuss peeti kontrollimiseks kinni maanteel ning toimetati koos kahe juhiga täiendavaks tollikontrolliks Luhamaale. Kontrollimisel kasutati tubakakoera, kes aitas avastada osavalt maskeeritud peidiku. 

MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu ütles Postimehele, et maksu- ja tolliamet on seadnud oma prioriteediks võitluse salatubakaga, ameti eesmärgiks on vähendada salasigarettide turgu aastaks 2016 poole võrra.  

«Eelmisel aastal alustasime selle eesmärgi saavutamiseks mitmete uute tegevustega. Kuna selge on see, et üksnes kontrolliga olukorda ei muuda, alustasime salasigarettide probleemi teadvustamiseks kampaania «Ostad salasigarette, toetad kuritegevust». Ühtlasi muutsime kontrollitaktikat, eelkõige Narvas, kus täheldame, et inimesed on muutunud seadusekuulekamateks, kui nad enam ei saa väiksest kogusest sigarettidest ilma aktsiisi tasumise või sanktsioonita loobuda.»

Võitluseks salasigarettidega võeti eelmisel aastal kasutusele ka portatiivsed röntgenseadmed ja alustati esimest korda tubakakoerte treenimist. «Esialgses pilootprojektis osales kaks tubakakoera ja nagu eelmise nädala avastus näitab, on nad ennast juba igati õigustanud.»

Lisaks on piiripunktides töös suuremad röntgenseadmed, millega saab ka busse ja veoautosid läbi valgustada.

Maksu- ja tolliamet võtab igal kuul ära keskmiselt miljon salasigaretti, mille musta turu hind on ligikaudu 80 000 eurot.

Turu-uuringufirma Nielseni tühjapaki uuringu andmete kohaselt kasvas Valgevenest pärit sigarettide osakaal tänavu teises kvartalis 5,7 protsendini. Kontrollitud 3300 pakist moodustasid 15,7 protsenti Venemaalt sissetoodud sigaretid. Mullu neljandas kvartalis moodustasid Valgevenest toodud sigaretid 2,6 ja Venemaalt toodud sigaretid 19,6 protsenti.

Võõra maksumärgiga sigarettide osakaal kogutud pakkidest moodustas teises kvartalis 24 protsenti.

Tänasest jõustus seadusemuudatus, mille kohaselt salakaubavedajatest korduvrikkujaid küll enam kriminaalkorras ei karistata, kuid see-eest on plaanis neid senisest karmimalt väärteokorras karistada.   

Seni oli tolliametnikel võimalik inimesele näiteks salasigarettide üle piiri toomisel kohe trahv teha vaid esimesel korral ning alates teisest vahelejäämisest oli tegemist juba kuriteoga. Taoliste rikkumiste puhul tähendas see seda, et võimalik karistus lükkus seoses kriminaalmenetluse läbiviimisega kaugemale tulevikku.

Jõustunud seadusemuudatus tähendab aga seda, et edaspidi saab rikkuja kohe trahvi ka teisel, kolmandal või ka kümnendal vahelejäämisel. Ja seda senisest olulisest karmimalt, sest igal järgmisel vahelejäämisel on võimalik rakendada aina kõrgemat trahvimäära.

Kuula Kuku Raadio intervjuud Urmas Koiduga:



Vaata Maksu- ja Tolliameti videosid:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles