Üle 170 000 euro küündiv honorar eeldab väga suurt läbimüüki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare advokaadi väitel sai linnapea laenu tasumiseks raha raamatu «Tõde Eestist» honorarist.
Edgar Savisaare advokaadi väitel sai linnapea laenu tasumiseks raha raamatu «Tõde Eestist» honorarist. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Et maksta autorile raamatu eest honorariks 170 000 eurot, peaks kirjastaja kinnitusel teose läbimüük olema minimaalselt 30 000 eksemplari, kuid sel juhul ei teeni kirjastus raamatult mitte midagi.

Kirjastuse Tänapäev toimetaja ja tõlkija Mihkel Mõisnik ütles BNSile, et kaupluses müügil oleva raamatu kaanehinnast moodustab umbes poole käibemaks, kaupluse juurdehindlus ning hulgimüüja tasu. Käibemaks on raamatute puhul üheksa protsenti ning kaupluse juurdehindlus tavaliselt enam kui 30 protsenti.

«Kui raamatu hind kaupluses on näiteks 22 eurot ja 50 senti, siis kirjastusest läheb raamat välja umbes 12 euroga,» selgitas Mõisnik.

Raamatu trükikulud sõltuvad trükiarvust: mida rohkem raamatut trükitakse, seda madalamad on trükikulud. Mõisniku sõnul moodustavad need umbes 3-4 eurot ühe raamatu kohta.

Järele jäänud 8-9 eurost tuleb Mõisniku sõnul maha arvata toimetamise, küljendamise ja kujundamise kulud, mis tema hinnangu kohaselt moodustavad kokku umbes kaks eurot ühe eksemplari kohta. «Järele jääb seitse eurot, sellest summast saab hakata autorile honorari maksma,» sõnas ta.

Mõisnik nentis, et potentsiaalsete menukite puhul sõltub autorile makstava honorari suurus kokkuleppest kirjastuse ja autori vahel.

Selleks, et maksta autorile honorariks 173 000 eurot, peaks raamatu läbimüük Mõisniku arvutuste kohaselt olema vähemalt 30 000 eksemplari, kuid sellisel juhul ei teeni kirjastus mitte midagi. «Et kirjastus ka midagi teeniks, peaks läbimüük olema vähemalt 40 000 eksemplari,” sõnas Mõisnik. “40 000 [läbimüüdud] eksemplari on kirjastusel kasumi teenimiseks minimaalne kogus, alla selle ei teeni kirjastus peaaegu mitte midagi,» ütles Mõisnik.

«40 000 müüdud eksemplari tähendab Eesti oludes ülimenukat raamatut,» sõnas Mõisnik.

Tema sõnul ületavad Eestis 30 000 müüdud eksemplari piiri mõned üksikud raamatud. «Mõnel aastal seda ei juhtugi,» ütles Mõisnik, lisades, et näiteks menukate tõlketeoste trükiarv jääb tavaliselt alla 20 000 piiri. «Minu praktikas ei ole sellises suurusjärgus honorari maksmist autorile ette tulnud,» sõnas Mõisnik, kes on kirjastamisega tegelenud ligi 20 aastat.

Viimaste aastate suurima müügieduga raamat oli 2008. aastal ilmunud Mihkel Raua «Musta pori näkku». Praeguseks läbi müüdud raamatust anti välja kuus trükki, neist esimesed viis ehk kokku 34 500 eksemplari müüdi läbi aasta-poolteise jooksul. Läbi müüdi ka hiljem välja antud lisatiraaž.

Näiteks raamatupoodide keti Rahva Raamatu müügiedetabelis püsis «Musta pori näkku» alates ilmumisest 17 nädalat järjest esikohal.

Aasta varem ilmunud Andrus Kiviräha teost «Mees, kes teadis ussisõnu» müüdi kahe aastaga umbes 31 000 eksemplari.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on Riigi Teatajas ilmunud majandushuvide deklaratsioonis märkinud tuluna kaks laenu, üks 31 955 eurot ja 82 senti ning teine 173 550 eurot ja 81 senti. Deklaratsioonis on märgitud, et laenud on deklareeritud tuluna seoses nõudeõigusest loobumisega võlausaldaja poolt.

Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea advokaat firmast Lextal teatas eelmisel nädalal, et Savisaarel on kustutatud üks laen suuruses 173 551 eurot, mille Savisaar on deklareerinud tuluna ja maksnud selle pealt tulumaksu. Raha laenu tasumiseks sai Savisaar advokaadi teatel raamatu «Tõde Eestist» honorari eest.

Raamat «Tõde Eestist» ilmus 2012. aastal, selle väljaandjaks on OÜ Midfield.

Apollo raamatukaupluses on selle kaanehinnaks 22 eurot ja 49 senti ning Apollo klubi veebihinnaks 19 eurot ja 79 senti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles