Koread ei jõudnud tööstuspargi osas jälle kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdurid seisavad sõjaväe kontrollpunkti juures, kust viib tee Kaesongi tööstuspargi juurde.
Lõuna-Korea sõdurid seisavad sõjaväe kontrollpunkti juures, kust viib tee Kaesongi tööstuspargi juurde. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ja Lõuna-Korea ei jõudnud täna kokkuleppele ühise Kaesongi tööstuspargi taasavamises, mis varjutab lootust suhete paranemiseks pärast kuid kestnud pingeid.

Ka kolmas juulikuine kõnelustevoor Kaesongi kompleksi üle lõppes kokkuleppele jõudmata, teatas Lõuna-Korea ühinemisministeerium. Poolte järgmise kohtumise aeg tehakse teatavaks edaspidi.

Tänasedd kõnelused peeti Kaesongi tööstuspargis, mis asub Põhja-Korea territooriumil kümne kilomeetri kaugusel piirist ja avati 2004. aastal. Juuli algul toimunud kohtumisel jõudsid pooled põhimõttelisele kohtumisele kompleksi taasavamises, kuid edasised kõnelused on takerdunud vaidlusele selle üle, kes peaks vastutama kompleksi seiskamise eest, ning Pyongyangi keeldumise tõttu anda Soulile tagatisi võimaliku ühepoolse sulgemise vastu tulevikus.

Soul soovib, et Kaesongis saaksid tegutsemisloa ka välisfirmad, mis raskendaks Pyongyangil tulevikus kompleksi sulgemist, kui suhted peaksid taas pingestuma.

«Kaesongis tuleks välja arendada rahvusvaheline tööstuspark, kus lisaks Lõuna-Korea ettevõtetele võiksid tegutseda ka välisfirmad,» ütles Souli delegatsiooni juht kõnelustel Kim Ki-Woong.

Põhja-Korea on nõudnud Kaesongi tingimusteta ja kiiret taaskäivitamist ning süüdistab kompleksi tegevuse peatamises ja praeguses ummikseisus Souli vaenulikku poliitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles