Tsahkna: prostitutsioon ei peaks olema riiklik majandusharu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Margus Ansu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimees, riigikogu sotsiaalkomisjoni juhtiv Margus Tsahkna leiab, et prostitutsioon ei tohiks olla riigi poolt soositud majandustegevus või riiklik tuluallikas.

Kommenteerides majandusteadlase Andres Arraku arvamust prostitutsiooni legaliseerimise kohta, ütles Tsahkna, et IRL ei toeta prostitutsiooni ega selle vahendamise legaliseerimist, seda juba erakonna väärtuspoliitiliste seisukohtade tõttu. «Loomulikult tuleb seista selle eest, et inimesed, kes sellega tegelevad, ükskõik mis põhjustel, saaks igakülgset arstiabi ning tuge. Probleemi ees silmi sulgeda ei tohiks,» märkis ta Postimehele.

Tsahkna rõhutas, et prostitutsiooni puhul tuleb tegeleda probleemi keerukama ja raskema tahuga – prostitutsioonile sundimise ja vahendamisega, inimkaubandusega. «Isegi kui Arraku mõtted teoks saaks, siis see pool prostitutsioonist ei kaoks. Seda maailma veab ennekõike rahaahnus ja jõhker suhtumine teistesse inimestesse.»

Rootsis kehtib alates 1999. aastast seadus, mis karistab prostituudi teenuse ostjat. Rootslaste seadus sätestab, et prostitutsioon on naistevastane vägivald ning sellise teenuse ostmine on kuritegu.

Tsahkna sõnul on Rootsi suuna rakendamist Eestis arutatud ning ka erakonnas sees on inimesed selle suhtes erinevatel seisukohtadel. Ta lisas, et raskendada tuleks kindlasti vahendajate tegevust.    

Majandusteadlane Andres Arrak kirjutas oma blogis, et pooldab prostitutsiooni (mitte selle vahendamise) legaliseerimist, kuna sel on mitmeid positiivseid aspekte. Näiteks läbiksid legaalselt füüsilisest isikust ettevõtjana töötavad teenuseosutajad kohustusliku regulaarse tervisekontrolli, selle kõrval saaks kindlasti pakkuda ka varjatud või avalikku (tervishoiu)koolitust ja psühholoogilist (karjääri)nõustamist. Prostituudid maksaksid sotsiaalmaksu ja oleksid tervise- ning pensionikindlustatud. Riik saaks legaalset maksutulu. Spekulantide ehk sutenööride (inimkaubitsejate) jalgealune kõiguks tugevasti. Suur osa Tallinna taksojuhte jääks olulise sissetulekuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles