Astronaudid pidid kiivrilekke tõttu kosmosekäigu katkestama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA astronaut Karen Nyberg aitas täna pärast seda oma itaallasest meeskonnaliiget Luca Parmitano, kui mehel vett kiivrisse hakkas valguma.
USA astronaut Karen Nyberg aitas täna pärast seda oma itaallasest meeskonnaliiget Luca Parmitano, kui mehel vett kiivrisse hakkas valguma. Foto: SCANPIX

Kaks rahvusvahelise kosmosejaama astronauti väljusid täna teist korda viimase nädala jooksul avakosmosesse, kuid pidid käigu ohtliku kiivrilekke tõttu katkestama, teatas USA kosmoseagentuur NASA.

Ameeriklane Christoph Cassidy ja itaallane Luca Parmitano kavatsesid teostada hooldustöid ja paigaldada uut tehnikat, mis peaks muutma 15 aasta vanuse jaama tulevaste rikete puhul tugevamaks.

Umbes tunni aja möödudes tundis Parmitano kuklal vett, mida ta alguses higiks pidas. Seda aga eitati. Cassidy sõnul võis hoopis ühest joogipaunast pääseda kiivrisse pool liitrit vett.

Itaallasele läks vesi silma ja ta vajas jaama tagasisaamisel kaaslase abi.

«Luca ütles, et see vesi maitses väga naljakalt,» ütles Cassidy NASA lennukontrollikeskusele Houstonis, soovitades lahenduse leidmiseks uurida skafandrites avakosmoses viibimise ajal ringlevat vedelikku. «Päris kindlasti ei maitsenud see nagu tavaline joogivesi.»

Parmitano pikk aluspesi skafandri sees oli vöökohas kuiv ning tundub, et lekkekoht oli kiivri kuklaosa lähedal, lisas Cassidy, kelle sõnul kolleegiga on kõik korras. NASA TV näitas pilte Parmitanost, kes hõljus kosmosejaamas ja nuuskas salvrätikuga nina.

USA kosmoseagentuur asus uurima, mis olukorra põhjustas, kuid rõhutas, et astronaute ei ähvardanud avakosmosesse väljumise ajal kordagi oht.«Kumbagi astronauti ei ähvardanud kogu intsidendi vältel tõsine oht,» kinnitas NASA, tunnistades, et lekke põhjus ei ole lihtsalt tuvastatav.

Endine katselendur Parmitano sai eelmisel teisipäeval esimeseks avakosmosesse väljunud itaallaseks. Endine USA mereväe eriüksuslane Cassidy, kes viibib kosmosejaamas alates märtsist, on korduvalt jaamast avakosmosesse väljunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles