Panamas arestitud Põhja-Korea laev vedas Kuuba relvi

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chong Chong Gang Manzanillo sadamas. Keelatud relvasaadetis oli peidetud suhkrukottide vahele.
Chong Chong Gang Manzanillo sadamas. Keelatud relvasaadetis oli peidetud suhkrukottide vahele. Foto: SCANPIX

Läinud nädala reedel Panama vetes kinni peetud Põhja-Korea laeval olid Kuuba päritolu katkised relvad.

Chong Chon Gang pidi dokumentide järgi vedama suhkrut, kuid selle pardalt avastati keelatud relvalast. Esmaspäeval teatasid Panama võimud, et konteineritesse olid peidetud kõrgtehnoloogilised raketiseadeldised, kuid Kuuba võimude kinnitusel oli tegu katkiste relvadega, mis saadeti Põhja-Koreasse remonti, vahendas uudisteagentuur AFP.

Havanna, Pyongyangi üks väheseid liitlasi, ei põhjendanud, miks oli laeva pardal rahvusvaheliste kokkulepete ja 2009. aastal ÜRO poolt Põhja-Koreale kehtestatud ülemaailmse relvaembargoga keelatud deklareerimata relvasaadetis.

Kuuba välisministeeriumi teatel koosnes relvasaadetis nõukogudeaegsest vananenud kaitserelvastusest – kahest õhutõrje raketikompleksist, üheksast osadeks võetud raketist, kahest MiG 21 bis-tüüpi hävituslennukist ja 15 MiG mootorist. Havanna väitel tuli need Põhja-Koreas korda teha ja tagasi Kuubale saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles