Tulevikus ei muutu korduv väärtegu kuriteoks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus. Fotolavastus.
Vargus. Fotolavastus. Foto: ARDI TRUIJA/PRNPM/EMF

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusele eelnõu, mis lõpetab olukorra, kus isikule, kes paneb mitu korda toime samasuguse väärteo, esitatakse kuriteosüüdistus.

«Karistusseadustikust kaob väärteoprejuditsioon – see tähendab seda, et täna on meil mitmetes normides ettenähtud, et kui isik paneb toime esimese rikkumise, siis on see väärtegu, kui ta paneb toime samasuguse rikkumise teist korda, siis esitatakse talle kuriteosüüdistus,» rääkis justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri. «Sisuliselt korduv väärtegu muutub kuriteoks ja selle olukorra soovime eelnõuga ära lõpetada.»

«Mõte on selles, et varasem väärteo toimepanemine ei muuda uut väärtegu sisult kuidagi raskemaks,» selgitas ta. «Rikkumine on ikkagi väiksema ulatuse ja laadiga, ta vastab väärteo tunnustele. Temast teeb täna kuriteo korduvus.»

Siitam-Nyiri sõnul on tänu sellele täna seadusesse sisse kirjutatud mõningane ebavõrdne kohtlemine ehk teinekord on korduv väärtegu raskemini karistatav kui korduv kuritegu.

Eelnõu on plaanis valitsusele esitada 2013. aasta sügisel. Plaani järgi on jõustamise tähtaeg 2015. aasta 1. jaanuar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles