ERJK küsib parlamendierakondadelt telereklaami maksumust

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade rahastamise järelevalvekomisjon. Komisjoni liige Anu Toots ja aseesimees Kaarel Tarand.
Erakondade rahastamise järelevalvekomisjon. Komisjoni liige Anu Toots ja aseesimees Kaarel Tarand. Foto: Toomas Huik / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalvekomisjon (ERJK) pöördus täna nelja parlamendierakonna poole, et küsida informatsiooni 2011. aasta valimiskampaania televisiooni reklaamimahtude ja kulutatud summade kohta.

Eraldi küsis komisjon Sotsiaaldemokraatlikult Erakonnalt  (SDE) täiendavat selgitavat teavet 2011. aasta telereklaami kohta. SDE on ise ajakirjanduses nentinud, et tal õnnestus telereklaami puhul saavutada hulga ja tehtud kulutuste parem suhe võrreldes teiste erakondadega.

Täiendav informatsioon on komisjonile oluline, mõistmaks reklaamituru iseärasusi ja nende iseärasuste kasutamise võimalusi ning tugevdab komisjoni võimekust tajuda valimiskulude aruannetes võimalikke anomaaliaid ja nende põhjusi, teatas riigikogu pressiesindaja.

Komisjon arutas täna ka telereklaami monitooringu tellimist eelseisvate sügiseste valimiste ajaks, et saada ülevaade erakondade telereklaami mahtudest.

ERJKi aseesimees Kaarel Tarand ütles täna ajakirjanikele, et komisjon otsustas järgmiseks istungiks välja selgitada, kuidas ja kellelt monitooringut tellida.

Tarand märkis, et peale EMORi ei kogu keegi massiivselt selliseid telereklaami andmeid ning lisaks peab keegi neid andmeid ka analüüsima. Tarandi sõnul ei mõeldud erakondade rahastamise järelevalvekomisjoni komplekteerimisel inimeste professionaalsetele oskustele ning komisjoni ei kuulu reklaamituru asjatundjad või finantsspetsialiste.

«Me peame selle analüüsi sisse ostma, kuid meil peab olema hea põhjendus, milleks me maksumaksja raha kulutame. Kui kulutada pole võimalik, siis jätame selle ostmata. Ei piisa ainult sellest, et meil tuli hea mõte ja homme lähme sisseostu tegema. Tore on poes käia, aga mingi kasu peab sellest tulema, mingi järeldus. Eks me siis nüüd püüame saada komisjoni järgmiseks istungiks lisaselgust,» rääkis Tarand.

Komisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles eile Postimehele, et telereklaami mahu mõõtmiseks on kaks varianti - üks on sekundipõhine ja näitab kui palju on reklaam olnud ajaliselt eetris ja teine GRP põhine, mis näitab kui paljude vaatajateni reklaam jõuab.

«Sotsiaaldemokraatlik Erakond on öelnud, et nende tellimus oli GRP põhine, mis tähendab, et reklaam pidi jõudma teatud hulga vaatajateni. Reklaamisekundite arv oli makstud raha arvestades väga suur, kuid erakond on väitnud, et nad kasutasid odavamat eetriaega ehk reklaamid olid pikemalt eetris, aga ühe konkreetse reklaamisekundi mõju oli väiksem, kuna nemad ostsid reklaami odavamal, mitte prime time ajal,» lausus Ojasalu. GRP on telereklaamis kasutatav ühik, mis näitab vaatajate hulka, kelleni reklaam jõuab.

Erakondade rahastamise järelevalvekomisjoni menetluses on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna telereklaami maksumus 2011. aasta riigikogu valimiste kampaaniaaruandes. Valimiskuludena märkis SDE 725 000 eurot, sellest kulus telereklaamidele veidi üle kolmandiku. Parteide kampaaniakulusid võrreldes tekkis küsimus, kas kulud ikka olid nii väikesed. 2010. aasta novembris ja detsembris jooksis SDE 20. aastapäevale pühendatud reklaam, mida erakond oma kampaaniaaruandes ei kajastanud. Selle reklaamikampaania maksumus oli 60 000 eurot, kuid isegi selle summa liitmisel olid sotside telereklaami kulud teiste erakondadega võrreldes oluliselt väiksemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles