Parlament: Briti luure ei kasutanud ebaseaduslikult USA andmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luureagentuuri hallatav signaalluurekeskus GCHQ Bude
Luureagentuuri hallatav signaalluurekeskus GCHQ Bude Foto: SCANPIX

Briti luureteenistus GCHQ ei hiilinud seadusest mööda, kasutades USA jälgimisprogrammi PRISM andmeid, märkis parlamendi luure- ja julgeolekukomitee kolmapäeval avaldatud raportis.

Parlamendikomitee raporti kohaselt allkirjastas kõik agentuuri infopäringud USA luureteenistustelt valitsuse liige.

«On väidetud, et GCHQ hiilis Briti seadustest mööda, kasutades USA jälgimisprogramme, et saada juurdepääsu erakommunikatsiooni sisule. Meile kättesaadavate tõendite põhjal on need väited alusetud,» märgitakse raportis. «Tutvusime GCHQ poolt USA-lt taotletud andmete põhjal koostatud raportitega ning kinnitame, et need on vastavuses agentuuri tegevust sätestava korraga.»

Komitee soovitas läbi vaadata Briti praegused erakommunikatsioonile juurdepääsu sätestavad seadused, et tagada nende «adekvaatsus».

Briti ajaleht The Guardian kirjutas juunis, et Suurbritannia luureteenistus jälgis 2009. aastal Londonis korraldatud tööstusriikide ühenduse G20 tippkohtumisel osalejate infovooge. GCHQ jälgis ajalehe andmetel välismaa poliitikute ja ametnike telefonikõnesid ja arvuteid ning sai selleks käsu valitsuselt. Infot koguti nutitelefonide kaitseid murdes ja elektronposti varastamist võimaldavate programmide abil.

Guardiani artikli kohaselt oli GCHQ muu hulgas teadlik ka USA kolleegide katsest kuulata pealt Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi satelliitkõnet, erilise tähelepanu oli pälvinud aga Türgi tollane rahandusminister ja Lõuna-Aafrika Vabariigi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles