Alaealisele vägivaldse filmi näitamine dekriminaliseeritakse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Rambo»
Kaader filmist «Rambo» Foto: outnow.ch

Kui praegu on alaealisele vägivalda või julmust propageeriva teose näitamise eest võimalik kriminaalkorras vastutusele võtta, siis uue eelnõuga see dekriminaliseeritakse.

Kehtiv karistusseadustik ütleb, et nooremale kui kaheksateistaastasele isikule vägivalda või julmust propageeriva teose või selle reproduktsiooni üleandmise, näitamise või muul viisil teadvalt kättesaadavaks tegemise või sellise isiku nähes looma põhjuseta tapmise või piinamise või talle muul viisil vägivalla teadva eksponeerimise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

«Selle alusel võiks üritada vastutusele kõiki lapsevanemaid, kes õhtuti oma lapsele telekat näitavad,» ütles justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri. «Selliste juhtumite eest pole kriminaalmenetlust algatatud, aga selle paragrahvi muutmine on kavas, et ei tekiks võimalustki.»

Kolmapäeval kooskõlastusele saadetud karistusseadustiku muutmise eelnõus leitakse, et alaealisele vägivalla eksponeerimise ebaõigussisu ei ole nii oluline, et tegu oleks karistatav kuriteona, seetõttu näeb eelnõu ette kuriteokaristuse asendamise väärteokaristusega.

Arvestades tänapäeva noorte arengu kiirenemist, tuuakse kaitstava isiku vanuse piir 14 aastale. Karistatavaks jääb üksnes julmust propageeriva teose eksponeerimine nooremale kui 14-aastasele, mis võimaldab eelnõu koostajate hinnangul selgemini piiritleda karistamisväärseid tegusid igapäevaelus ette tulevatest olukordadest.

Selle eest karistatakse väärteo korras kuni 300 trahviühikuga.

Eelnõu on plaanis valitsusele esitada 2013. aasta sügisel. Plaani järgi on jõustamise tähtaeg 2015. aasta 1. jaanuar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles