Ansip soovitab Kaismal Vändra volikogu otsuse kohtusse kaevata

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra vallavolikogu esimees Kaido Madisson (vasakul) ja vallavanem Peeter Reimann juhivad omavalitsust, mis moodustus Vändra ja Kaisma valla ühinemisel.
Vändra vallavolikogu esimees Kaido Madisson (vasakul) ja vallavanem Peeter Reimann juhivad omavalitsust, mis moodustus Vändra ja Kaisma valla ühinemisel. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Peaminister Andrus Ansipi hinnangul võiksid Pärnumaa Kaisma endise valla juhid kaevata kohtusse Vändra vallavolikogu otsuse Kaisma valimisringkonna kaotamise kohta.

Ansip ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et lepingud on täitmiseks ja praegusel juhul on põhjust kohtusse pöördumiseks küll.

Regionaalminister Siim Kiisler lisas, et praegu on kaalumisel maavanema järelevalve algatamine Vändra vallavolikogu teisipäevase otsuse suhtes.

Vändra vallavolikogu tegi teisipäeval otsuse, et käesoleva aasta kohalike omavalitsuste valimisteks kaotatakse Kaisma valimisringkond. Kaisma ja Vändra valla 2009. aastal sõlmitud liitumislepingu kohaselt ei tohiks sellist otsust aga langetada.

Leping ütleb muuhulgas, et Vändra vallavolikogul on õigus tulenevalt majanduslikust või poliitilisest olukorrast lepingus kokkulepitud küsimustes võtta vastu teistsuguseid otsuseid, välja arvatud lepingu viiendas peatükis sätestatud küsimustes.

Viiendas peatükis on öeldud, et Kaisma vallale peab jääma kaheks valimisperioodiks valla volikogus kolm kohta. Vändra volikogu enamus põhjendab ringkonna kaotamise otsust sellega, et lepingu võis kehtetuks tunnistada, kuna kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadus ei luba kolme kohta liitunud vallale anda, vaid selle alusel peab liitunud vald saama vähemalt viis kohta.

Nii naabruses asuva Tootsi vallavanem Kalev Kaljuste, Vändra alevivanem Toomas Sonts, kunagise Kaisma valla volikogu esimees Ingrid Sillaste kui ka endine Vändra vallavolikogu esimees Vassili Padumäe on kinnitanud, et Vändra vallavolikogu otsuseid mõjutab vallavanem Peeter Reimann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles