Välismaal elanud kodanikele muutub Eestis abiellumine lihtsamaks

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu
Abielu Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis neljapäeval heaks perekonnaseisutoimingute seaduse muutmise eelnõu, mis muudab välismaal alaliselt elanud Eesti kodanikele Eestis abiellumise lihtsamaks.

Regionaalminister Siim Kiisler ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et kui välismaal alaliselt elav või elanud Eesti kodanik ei saa oma elukohariigist tõendit abieluvõime kohta, võib ta seda perekonnaseisuametis omakäeliselt tõendada ja võtta sellega ise vastutuse.

Abieluvõime tõendamine on vajalik eelkõige selle jaoks, et teha kindlaks, kas inimene ei ole välismaal juba abiellunud.

Praegu kehtiva seaduse järgi peab välismaal elav inimene Eestis abiellumiseks esitama elukohariigist väljastatud abieluvõime tõendi või kui elukohariik seda ei väljasta, siis tuleb abiellumisõigus saada kohtult.

«Välisriigi kodanike jaoks jääb eelnõu järgi kehtima mõnevõrra keerulisem kord ja kui ta elukohariigist tõendit ei saa, peab ta jätkuvalt pöörduma kohtu poole,» rääkis Kiisler.

Regionaalministri sõnul on abieluvõime tõendamine vajalik kuna Eestis on tulnud kahetsusväärselt sageli ette olukordi, kus välismaal elanud inimene on seal abiellunud ja ei soovi Eesti võime sellest teavitada.

«Sellest on ka Eesti ajakirjanduses kirjutatud,  kuidas inimesed käivad näiteks Iirimaal ja abielluvad seal kellegagi, kes ei ole Euroopa Liidu kodanik. Nad arvavad, et see on väike mõnus kommertstehing ja unustatakse ära, et see võib edasises elus väga tõsiseid probleeme tekitada, näiteks kui tahetakse hiljem koduses Eestis armastuse pärast abielluda,» rääkis Kiisler.

Iirimaa ajakirjanduse andmetel on kümneid Eesti kodanikke abiellunud raha eest Iirimaal Euroopa Liitu mittekuuluva riigi kodanikule, võimaldades nii talle ELis elamisõiguse.

Kiisler tõdes, et on riike, mis ei väljasta abieluvõime tõendeid.

Eesti välisministeerium koostas 34 riiki hõlmava analüüsi, millest selgus, et vaadeldud riikidest on Eesti kodanikul võimalik saada abieluvõimetõendina käsitletavat dokumenti 11 riigis. Ülejäänud 23 riigis ei väljastata sellist tõendit üldse või väljastatakse tõend üksnes oma riigi kodanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles