Putin: Venemaa on valmis tuumavabaks maailmaks

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP / Scanpix

Vene peaminister Vladimir Putin ütles kolmapäeval, et pooldab tuumarelvavaba maailma, kui ka teised riigid sama eesmärgi poole püüdlevad.


Saksa välisministri Frank-Walter Steinmeieriga antud ühisel pressikonverentsil ütles Putin: «Milleks on meile vaja tuumarelvi? Kui teised tuumariigid on valmis tuumarelvavabaks maailmaks, siis oleme seda ka meie.»

USA president Barack Obama esitas aprillis oma visiooni tuumarelvastuse kärpimisest ja teatas, et Ühendriigid on valmis juhtima kõigi tuumariikide jõupingutusi oma arsenalide kahandamiseks.

Obama kohtub järgmisel kuul Moskvas Vene presidendi Dmitri Medvedeviga, et arutada lepet, mis hakkaks kehtima 1991. aastal sõlmitud ja detsembris aeguva strateegilise ründerelvastuse piiramise leppe (START-1) järel.

Enne visiiti üritavad osapooled oma erimeelsusi lahendada. Moskva on avaldanud soovi siduda tuumaarsenali kärpimine USA plaaniga rajada Kesk-Euroopasse raketikilp, millele Venemaa on kategooriliselt vastu.

Steinmeier, kellel on ees kohtumised Medvedevi, Putini ja oma Vene kolleegi Sergei Lavroviga, kutsus Moskvat konstruktiivsele tööle USAga, et tuumarelvavarusid kahandada.

«Meil on vaja, et kõik osapooled oleksid konstruktiivsed, Venemaa peab konstruktiivne olema,» ütles Steinmeier.

Samuti soovitas Saksa välisminister Moskval parandada suhteid Gruusiaga. Mullu augustis puhkes Gruusia ja Venemaa vahel viiepäevane sõda, kui Gruusia üritas separatistlikku venemeelset Lõuna-Osseetia piirkonda uuesti keskvalitsuse kontrolli alla tuua.

Venemaa purustas Gruusia armee ning tunnustas Euroopa ja USA hukkamõistust hoolimata Lõuna-Osseetia ja teise separatistliku piirkonna Abhaasia iseseisvust, mistõttu Moskva ja Thbilisi suhted on endiselt pingelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles