Kuriteos kahtlustatav nõunik Tsahkna veetis öö arestimajas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministri nõunik Anders Tsahkna.
Sotsiaalministri nõunik Anders Tsahkna. Foto: Peeter Langovits

Äsja joobes juhtimise eest ühiskondliku töö näol karistuse lõpule kandnud sotsiaalministri nõunikku Anders Tsahknat (39) tabas eile hommikul uus ebameeldiv üllatus – kapo pidas mehe kinni kahtlustatuna mõjuvõimuga kauplemises.



Kaitsepolitsei kahtlustab reformierakondlasest sotsiaalministri Hanno Pevkuri nõunikku ja ministri erakonnakaaslast Tsahknat mõjuvõimuga kauplemises. See tähendab, et mees lubas temaga tööalaselt suhelnud isikule suruda sotsiaalministeeriumi valitsemisalas läbi viimasele majanduslikult kasulikke otsuseid.



Vastutasuks oma mõjuvõimu kuritarvitamise eest ootas Tsahkna kahtlustuse kohaselt temalt teenet saavalt isikult omakorda soodustust. Kas see soodustus seisnes rahas või milleski muus, keeldus uurimist kureeriv riigiprokuratuur esialgu täpsustamast. Väidetavalt jäi aga Tsahknal loodetud soodustus uurimisorganite sekkumise tõttu saamata.



Esialgu jääb avalikkuse eest saladuseks seegi, kelle avalduse põhjal ja millal kaitsepolitsei Tsahkna tegevuse asjus kriminaalmenetlust alustas. Leidmaks väidetava kuriteo kohta  enam tõendusmaterjale, otsisid kaitsepolitseinikud eile põhjalikult läbi ka Tsahkna tööruumid.



Juba eile hommikul enda suureks üllatuseks kinni peetud Tsahkna veetis pärast esmast ülekuulamist kaitsepolitseis tänase öö Tallinna arestimajas. Kas seltskonnaajakirjandusestki tuntud mees peab trellide taga kinnipeetava eluga harjuma, selgub täna, kui prokuratuur otsustab, kas tema vahistamine on eeluurimise seisukohalt vajalik.



Pevkur oli uudisest šokeeritud ja peatas Tsahknaga töösuhte. «Kinnitan, et ministeerium on igati valmis tegema koostööd õiguskaitseorganitega, et olukord võimalikult kiiresti selgeks saaks ja lahenduse leiaks,» märkis minister ja lubas oodata selgitusi eeskätt Tsahknalt endalt.



«Kindlasti kavatsen sarnaste juhtumite vältimiseks arutada küsimust ka ministeeriumi sisekontrolliga ning õiguskaitseorganitega,» lisas Pevkur.


Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul on Tsahknaga juhtunu erakonnale kahtlemata suur pettumus.



«Oleme Tsahknat usaldanud tema teadmiste tõttu sotsiaalvaldkonnas. Loodame, et kahtlustused saavad võimalikult ruttu selgeks ja pädevad õiguskaitseorganid teevad oma tööd nii, et kellelegi ei põhjustata tarbetuid kannatusi ega tehta kahju tema mainele,» lootis Reformierakonna peasekretär.



«Pean õiglaseks ka seda, et avalikkuses ei mõistetaks kedagi enne süüdi, kui tal on võimalus olnud oma tegevuse kohta selgitusi anda. Neid selgitusi nõuab kindlasti erakond ja usun, et ka avalikkus.»



Michal ei näinud mingit vandenõu selles, et üleeile algatati kriminaaluurimine Reformierakonna liikme Neinar Seli asjus, mis küll eile lõpetati.



Tsahkna astus 2004. aasta sügisel tagasi Tallinna sotsiaalvaldkonna abilinnapea kohalt, sest toonased koalitsioonipartnerid ründasid teda teravalt segaduste ja korruptsioonihõngu pärast Tallinna Diagnostikakeskuse ümber. Mullu detsembris pidas politsei Tsahkna kinni autoroolist Otepääl, kus tema joobeks mõõdeti 0,48 promilli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles