Lipu langetamise signatuur võib muutuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hulga tuntud kultuuritegelaste arvates langetatakse Eesti lippu sobimatu saksa õllelaulu helide saatel.
Hulga tuntud kultuuritegelaste arvates langetatakse Eesti lippu sobimatu saksa õllelaulu helide saatel. Foto: Peeter Langovits

Pärast eilset kohtumist Eesti Meestelaulu Seltsi esindajatega teatas riigikogu Reformierakonna fraktsioon, et on nõus lipu langetamise signatuuri muutma, Isamaa ja Res Publica liit (IRL) jääb aga oma senisele eitavale seisukohale.


Mitme koori ja loomingulise liidu esindajad ning kõrgkoolide rektorid tegid aprillis riigikogule ettepaneku vahetada Pika Hermanni tornis lehviva riigilipu langetamisel kasutatav signatuur «Mu isamaa armas» välja Gustav Ernesaksa laulu vastu «Mu isamaa on minu arm». Keskerakonna ning sotsiaaldemokraatide fraktsioonid on juba ammu niisuguse muutusega nõustunud.



Riigikogu kultuurikomisjoni liikme Paul-Erik Rummo sõnul on Koidula-Ernesaksa laulust kujunenud eestlaste jaoks üks kõige emotsionaalsemaid Eesti kestvuse sümboleid.


Riigikogu IRLi fraktsiooni ja kultuurikomisjoni liige Lauri Vahtre ütles, et fraktsioon kuulas küll ära Eesti Meestelaulu Seltsi põhjendused lipusignatuuri muutmiseks, kuid mingit hääletamist ei toimunud.



Ta lisas, et fraktsiooni liikmete seisukohad kattuvad suures osas selles küsimuses, et praegusel riigile raskel ajal ei ole niisuguse diskussiooni algatamisel mõtet. Seega jääb fraktsioon oma endise seisukoha juurde, et lipusignatuuri ei ole vaja muuta.


«See on masendav, et meile surutakse peale teema, mis enamiku mõistlike inimeste jaoks on ilmselt pseudoprobleem,» väitis Vahtre.



Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg kinnitas, et kui Reformierakonna fraktsioon toetas lipusignatuuri muutmist, siis suure tõenäosusega läheb see eelnõu riigikogus ka läbi, sest sotsid ja Keskerakonna fraktsioon on niisuguse muutusega kogu aeg päri olnud.


Kreitzberg nentis, et kui niivõrd soliidsel seltskonnal on selline seisukoht tekkinud, ei saa seda ignoreerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles