Riigikohus mõistis Pristise ekstöötajad õigeks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Margus Ansu

Riigikohus mõistis õigeks AS Pristise endised töötajad Erik Kadariku ja Vallo Põldma, keda firma süüdistas ärisaladuse õigustamata avaldamises ja kasutamises.

Mõlemale mehele hüvitatakse valitud kaitsjale makstud tasu katteks 92 000 krooni.

Pretsedenti loov riigikohtu 8. juuni otsus kinnitab Harju maakohtu ja Tallinna ringkonnakohtu õigeksmõistvat otsust, mille alusel ei ole Kadarik ega Põldma AS Pristise avalduse alusel algatatud kriminaalsüüdistuse üheski punktis süüdi.

«Süüdistus sai ju alguse kunagiste Pristise võtmeisikute Indrek Sepa ja Tauno Liivi omavahelistest vastuoludest, mille hammasrataste vahele meid üritati jätta. Süüdistuse sisu põhines väitel, et teadsime kust osta infrapunaandureid – info, mille leiab iga internetikasutaja,» selgitas Vallo Põldma ning imestas, kui lihtne on ligi pool miljonit krooni nõudnud süüdistust esitada.

«Laiahaardelise laimukampaania üheks värvikaks näiteks on Pristise poolt meie vastu esitatud 40 miljoni kroonine tsiviilhagi, mille algatajad olid lõpuks sunnitud tagasi võtma ning mis tänu töövaidluskomisjoni sekkumisele päädis meile saamata jäänud töötasu kompenseerimisega,» lisas Põldma.

Vallo Põldma kaitsja, vandeadvokaat Ingrid Kullerkanni sõnul oli riigkohtu õigeksmõistev otsus oodatav - kaks eelmist kohtutaset olid mehed juba õigeks mõistnud.

«Lahend lõi ka Eesti õigussüsteemis pretsedendi – minule teadaolevalt ei ole Eesti Vabariigi kohtupraktikas ärisaladust käsitlevat kriminaalasja varem olnud. Vähemasti ei ole ükski neist jõudnud riigikohtuni,» ütles Kullerkann.

Kaitsja sõnul on nüüdsest jõustunud Harju maakohtu otsuses märgitud ära ka asjaolu, et Pristise suuromanik Indrek Sepp võis tunnistajana kohtule teadlikult valeinformatsiooni esitada.

«Jääb õiguskaitseorganite südametunnistusele, kas nad algavatavad Indrek Sepa suhtes kriminaalmenetluse,» lisas Kullerkann.

AS Pristis loobus 2003. aastal maksude optimeerimise eesmärgil suures osas töötajatest, soovides teenust sisse osta lahkuma sunnitud töötajate moodustatud firmadelt.

Vallo Põldmale ja Erik Kadartikule Pristise pakutud tingimused ei sobinud. Kriminaalasi Pristise endiste töötajate Erik Kadariku ja Vallo Põldma vastu algatati Pristise avalduse alusel 2004. aastal kui nad lahkusid AS Pristisest ja lõid turvaseadmeid pakkuva ettevõtte AS Uuspri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles