USAs kaalutakse kommunismiohvrite mälestuspäeva tähistamist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja liige tegi teisipäeval ettepaneku tähistada 23 augustit, kui musta lindi päeva, millega mälestatakse kommunismi- ja natsismiohvreid.

«23 august oleks sobilik tähistamaks musta lindi päeva, et mälestada ja mitte kunagi unustada terrorit, mida miljonid Kesk- ja Ida-Euroopa inimesed kogesid rohkem kui 40 aastat läbi sõjaväeliste, majanduslike ja poliitiliste mahasurumiste, mille hulka kuulusid küüditamised, sõnavabaduse piiramine, eravalduste konfiskeerimine ning raudse eesriidega demokraatlikust maailmast eraldamine,» seisab Leedu juurtega esindajatekoja liikme John Shimkus’i poolt koostatud ettepanekus.

Shimkus tõi põhjendusena välja, et sajad tuhanded natsismi ja kommunismi kuritegude eest põgenenud inimesed leidsid varjupaiga USAst.

Ettepanek esitatati Kongressi Esindajatekoja alamkomiteele läbivaatamiseks.

Leedu suursaadik USAs Žygimantas Pavilionis tervitas ettepanekut ning ütles eile, et sellise resolutsiooni vastuvõtmine poleks ainult viide ajaloolisele sündmusele, vaid avaldus väga tähtsast reaalsusest.

Euroopa Parlament võttis 2009. aastal vastu otsuse musta lindi päeva ehk stalinismi ja natsismi ohvrite mälestuspäeva tähistama hakata. Väljaspool Euroopa Liitu tähistatakse mälestuspäeva Gruusias ja Kanadas. Kuupäev 23 august valiti välja, sest samal päeval 1939. aastal allkirjastati Molotovi-Ribbentropi pakt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles