Eestis suhtutakse Balti ühisarmee ideesse skeptiliselt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Andres Haabu / Postimees

Läti president Andris Berzinš tuli reedel BNSile antud intervjuus välja mõttega, et Balti riikide kaitsealane koostöö võiks viia kunagi välja ühiste relvajõudude loomiseni, Eesti kaitsepoliitika kujundajad suhtuvad ühisarmee ideesse skeptiliselt.

Kaitseminister Urmas Reinsalu peab sobivaks tänast asjade korraldust, kus riikidel on iseseisvad sõjaväed ja tehakse koostööd, vajadusel moodustades ka mittepüsivaid üksusi rahvusvaheliste ülesannete täitmiseks, vahendab ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul on Balti riikide vahel koostöökohti väga palju, kuid kui rääkida ühest organisatsioonist, ühest kaitseväest kolme riigi kohta, siis see pigem ei ole mõeldav, ütles ta.

Kaitseministri nõukoja juhataja, reservkolonelleitnant Leo Kunnas märkis, et selleks, et ühiseid relvajõudusid teha, peaks olema ka ühised põhimõtted, kuid Eesti, Läti ja Leedu relvajõud on oma ülesehituselt ja suuruselt üsna erinevad.

Kolme riigi kaitseministrid on juba kokku leppinud ühise mittepüsiva staabielemendi loomises, sellegi ettepanekuga tulid välja lätlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles