Poolast leiti «vampiirisurnuaed»

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal Bulgaariast leitud luustiku puhul kahtlustati samuti, et omal ajal peeti seda isikut vampiiriks, sest tema rinda läbistas raudobjekt, mida võib pildil näha skeleti kõrval.
Möödunud aastal Bulgaariast leitud luustiku puhul kahtlustati samuti, et omal ajal peeti seda isikut vampiiriks, sest tema rinda läbistas raudobjekt, mida võib pildil näha skeleti kõrval. Foto: AP / Scanpix


Poolas leiti 17 inimskeletti, kelle pead olid eemaldatud ning paigutatud nende põlvede vahele – tava, mida arheoloogide sõnul praktiseeriti juhul, kui kahtlustati, et tegu võis olla vampiiridega.


Peade eemaldamine oli kunagise ebausu järgi vajalik selleks, et takistada vampiiride surnuist üles tõusmist, kirjutas ajakiri Der Spiegel.

Lõuna-Poolas Gliwice linna lähedal teeehitusel töötanud mehed leidsid sel kuul neli kummaliselt maetud skeletti. Nende pead olid eemaldatud ning paigutatud põlvede või käte vahele. Hiljem leiti sealt samast veel 13 sarnaselt paigutatud surnukega.

Leiu teeb müstilisemaks see, et mingeid esemeid sealt ei leitud: ei olnud ehteid, riiete jäänuseid, nööpe ega münte, mis aitaks konteksti luua.

Arheoloogid usuvad, et surnukehad pärinevad tõenäolisest 15. või 16. sajandist, mil kogu Ida-Euroopas levis hirm vampiiride ees.

Katowice linna muinsuskaitseameti arheoloog Lukasz Obtulowicz kinnitusel viitavad mitmed asjaolud sellele, et tegu on omaaegse vampiiride matmiskohaga. Seda tõestavat ka see, et pealuude peale olid paigutatud kivid. See ja veider matmisviis olid tema sõnul ettevaatusabinõud, mis pidid ära hoidma arvatavate vampiiride ülestõusmise.

«See oli üks tavalisemaid vampiiride matmise viise,» kinnitas ka muinsuskaitseameti peaarheoloog Jacek Pierzak.

Ei ole välistatud, et leitud inimesed olid hukatud, sest matusepaiga lähedal on endine võllaplats, mille lähedusest on siiani välja kaevatud 43 surnukeha ning ajaloolased loodavad nende kohta kohtu- ja kirikudokumentidest lisainfot leida.

Leitud 17 skeletti viiakse laborisse, et teha kindlaks nende vanused ning surmapõhjused.

Möödunud aastal leidsid Bulgaaria arheoloogid kaks keskaegset skeletti, kelle rinnakorvi läbistasid raudobjektid – veel üks populaarne meetod takistamaks vampiiride ülestõusmist ning elavatele ohtlikuks muutumist.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles