Komorowski: Ukraina eurointegratsioon on oluline kogu Euroopale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Bronislaw Komorowski
Poola president Bronislaw Komorowski Foto: SCANPIX

Peame jõudma äratundmisele, et Euroopa Liidu (EL) ja Ukraina vahel assotsiatsioonileppe sõlmimine on tähtis mitte üksnes Kiievi ja Varssavi jaoks, vaid oluline kogu Euroopale, ütles Poola president Bronislaw Komorowski esmaspäeval.

Riigipea rõhutas riigi diplomaatidega kohtudes, et ELi sidusus, dünaamilisus ja avatus on bloki edasiarendamise seisukohalt esmatähtsad, eriti praeguste ülemaailmsete väljakutsete taustal. Lisaks ärgitas ta Poolat ELi ja NATO arendamise eest vastutust võtma. «Peame võtma osa vastutusest ELi ja NATO arendamise eest. Me peame sageli andma sündmustele sõltumatu hinnangu ning tulema välja omapoolsete ettepanekutega,» rääkis president.

Komorowski sõnul peavad poolakad aitama ELil jõuda veendumusele, et tänavu Ukrainaga assotsiatsioonileppe sõlmimine on üleeuroopaliselt tähtis ettevõtmine.

President on seisukohal, et üks 1989. aasta järel Poolas aset leidnud tuntavamaid muutusi puudutab välispoliitikat. «Oleme alates 1989. aastast palju saavutanud...pannud aluse kaasaegsele majandusele, demokraatlikule süsteemile ja kodanikuühiskonnale,» möönis riigipea.

Komorowski sõnul saavutati «Poola välispoliitika klassikalised strateegilised eesmärgid - suveräänsus, julgeolek ja areng» peamiselt kommunismist vabanemisele järgnenud 15 aasta jooksul tehtud pingutuste tõttu.

Presidendi sõnul saab Varssavi hetkel neist saavutustest kasu lõigata, kuid seisab samaaegselt silmitsi uute väljakutsetega. «2008. aasta finantskrahhile järgnenud kriis tõi kaasa rahvusvahelise keskkonna halvenemise Poola ümber. EL on jätkuvalt kriisis, Ida-Euroopas toimuv demokraatia tagasilangus on palja silmagagi näha,» rääkis ta.

Riigipea puudutas ka USA fookuse Aasiale pöördumist. «Lääne suhtelise nõrgenemise tõttu muutub maailm mitmepooluselisemaks, sellel on nii häid kui halbu mõjusid,» ütles ta. Komorowski hinnangul mõjutavad need muutused Poola võimet kaitsta ja edendada oma rahvuslikke huve.

Välisriikides resideeruvad Poola saadikud kogunesid esmaspäeval arutama riigi välispoliitikat ja riigi ees seisvaid väljakutseid aastatel 2013-2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles