Galerii: Põhja-Korea tähistab 60 aasta möödumist Isamaa vabastussõjast

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Koreas algas iga-aastane Arirang festival, kus kümned tuhanded osalevad keeruka koreograafiaga etendustes, et demonstreerida oma piiritut patriotismi ja avaldada toetust valitsevale Kimi dünastiale.


Pidustused algasid esmaspäeva õhtul Pyongyangi 150 000 inimest mahutaval 1. mai staadionil etendusega, mis oli pühendatud 1950.-1953. aastani kestnud Korea sõja lõpetanud vaherahu 60. aastapäevale, edastas uudisteagentuur AFP.

Korea sõda nimetatakse Põhja-Koreas Isamaa vabastussõjaks ning relvarahu allkirjastamise päeva ehk 27. juulit võidupühaks.

Kuulsa korea rahvalaulu järgi nime saanud festival koosneb ekstravagantsetsest lauljate, tantsijate ja võimlejate massiesinemistest.

Tausta etendustele loovad tribüünidel istujad, kellel on käes erivärvilised lipikud, mille abil luuakse patriootlike kujundeid, millel võib näha muuhulgas kangelaslikke sõdureid, riigi paljukiidetud saavutusi ning erinevaid looduspilte.

Etendusel kiidetakse loomulikult ka uue liidri Kim Jong-Uni saavutusi ja räägitakse ka tema isast Kim Jong-Ilist ning vanaisast ja riigi rajajast Kim Il-Sungist.

Viimastel aastatel on vaatemängule lisandunud «Hiina peatükk», tähistamaks ajaloolist sõprust Põhja-Korea ja tema ainsa liitlase Hiina vahel.

Viimastel kuudel on see sõprus tugevalt proovile pandud, sest Hiina on ühinenud Pyongyangi tuumakatsetuste järel ÜRO sanktsioonidega.

Arirangi festival on vaid osa sündmustest, millega tähistatakse Korea sõja lõpu 60. aastapäeva. Pühapäeval näeb Pyongyangis lisaks kõigele muule ka suurejoonelist sõjaväeparaadi.

Festival kestab 9. septembrini ning igal nädalal toimub viis etendust.

Korea poolsaarel on aegamisi taandumas veebruarist maini kestnud pinged, mille käigus ähvardas Pyongyang Souli ja Washingtoni tuumasõjaga, sulges kahe Korea ühise Kaesongi tööstuspargi, katkestas kahe riigi vahelise otseliini ning kuulutas 60 aasta taguse sõja lõpetanud rahuleppe kehtetuks.

Viimastel kuudel on Souli ja Pyongyangi diplomaadid üritanud kokkuleppele jõuda Kaesongi taasavamises, kuid järjekorras viies kõnelustevoor lõppes esmaspäeval tulemusteta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles