Politsei: mobiiltelefoni positsioneerimine riivab varga õigusi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: Urmas Luik

Varguse ohvriks langenud inimene sai politseist vastuseks, et võõrastesse kätesse jõudnud telefoni mobiilpositsioneerimise abil otsima ei hakata, kuna see riivab varga õigusi isikuandmete kaitsele, ega ole politsei jaoks kõige efektiivsem viis.

TV3 Seitsmeste uudiste poole pöördus kuriteo ohvriks langenud televaataja, kes jäi eelmisel nädalal ilma oma telefonist. Ohvri lootus oli, et vahetatud SIM-kaardiga seade leitakse mobiilpositsioneerimise abil siiski kiirelt üles.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhi Priit Pärkna sõnul seda aga tegema ei hakata. «Tuleb mõista seda, et jälitustoimingute teostamine on inimõiguste äärmuslik riive ja need viiakse läbi äärmuslikel juhtudel, kui kõik muud toimingud on tehtud.»

AKI: riivet pole

Kui me hakkaksime iga varavastase kuriteo puhul jälitustoiminguid läbi viima, siis tõenäoliselt jääksid meil uurimata rasked tapmised, rasked narkojuhtumid, korruptsioonijuhtumid jne.

Andmekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Stiina Liivrand ütles aga, et kui mobiiltelefoni positsioneeritakse politsei menetluse raames, siis vastuolu andmekaitsega ei teki. «Isikuandmeteks muutuvad need andmed siis, kui isik telefoni taga oleks otseselt tuvastatav,» ütles Liivrand. 

Pärkna sõnul pole mobiiltelefonide otsimine sel moel politsei jaoks lihtsalt mõeldav. «Kui me hakkaksime iga varavastase kuriteo puhul jälitustoiminguid läbi viima, siis tõenäoliselt jääksid meil uurimata rasked tapmised, rasked narkojuhtumid, korruptsioonijuhtumid jne.»

Pärkna lisas, et mobiilpositsioneerimine ei garanteeri veel telefoni leidmist. Näiteks võib positsioneerimine tuvastada, et telefon asub raekoja platsis, ent seal viibib lisaks kurjategijale veel paarsada inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles