AKI: varastatud telefoni positsioneerimisel pole isikuandmetega seost

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stiina Liivrand
Stiina Liivrand Foto: Erakogu

Kui politsei otsiks varastatud mobiiltelefone mobiilpositsioneerimise meetodil, ei riivaks see kuidagi isikuandmete kaitset ega oleks ka jälitustoiming, kinnitab Andmekaitse inspektsioon.

«Meie näeme seda hetkel selliselt, et esialgu on positsioneerimine ikkagi suunatud aparaadi jälgimisele. Isikuandmete kaitse puutub asja siis, kui tegemist on tuvastatavate isikutega. Hetkel ei ole isik teada, järelikult ei saa olla tegemist isikuandmete kaitsega,» põhjendas Andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik Stiina Liivrand.

Seda enam, et politseile annab loa oma telefoni asukohta tuvastada telefoni omanik ise.

Politsei saab positsioneerimiseks teha päringu varastatud telefoni unikaalse IMEI koodi kohta, mida seade sisse lülitatuna võrkudele edastab.    

«IMEI kood ise, nii kaua kuni seal taga ei ole konkreetset inimest, ei ole veel isikuandmed. Isikuandmetest võime hakata rääkima niipea, kui ta on seotud konkreetse isikuga,» ütles Liivrand.

Inspektsiooni väitel ei kuulu mobiilpositsioneerimine seaduse järgi enam jälitustoimingute alla, mistõttu ei vaja politsei selleks ka varasemalt nõutud kooskõlastusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles