Palo: poodide lahtiolekuaegade riiklik piiramine alandaks hindu

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu majanduskomisjoni sotsiaaldemokraadist aseesimehe Urve Palo hinnangul alandaks toidu- ja esmatarbekaupade hindasid poodide lahtiolekuaegade piiramine riiklikul tasandil, sest jaemüüjate endi poolt oleks lahtiolekuaega lühendamine liialt riskantne.

Palo sõnul maksab kaupluse pidamise kulutused lõppude lõpuks tarbija ise kinni ning sellest lähtuvalt oleks nii hinnalanguse kontekstis kui laiemas mõttes poodide lahtiolekuaegasid väga mõistlik piirata. Lisaks on majanduslikust aspektist olulisem inimeste heaolu.

«Kui me vaatame, kes on need sajad inimesed, kes toidukauplustes töötavad, kassades istuvad, siis me näeme, et need on suures osas noored naised ja noortel naistel on reeglina väiksed lapsed. Ja kujutame ette, kui kauplus on 23ni avatud, siis koju see noor inimene ei jõua enne südaööd, kui sedagi,» selgitas Palo, mismoodi jätab kaupluste lahtiolekuaeg õhtutundidel jälje perekonnaellu.

Toidu- ja esmatarbekaupade hindadest rääkides leiab Palo, et need põhitooted peavad olema  kättesaadavad igaleühele, kuid tänases Eestis see niiviisi ei ole, kuigi riiklikult oleks võimalik reguleerida näiteks toiduainete käibemaksu ja toidupoodide lahtiolekuaegasid.

Palo arvates ei oleks mõttekas toidupoodide arvu piirata. «Leian, et konkurents peab toimuma. Pigem ikkagi näen, et põhiline on maksuerisused esmatarbekaupadele ja toidukaupadele – mujal see toimib.»

Poodide lahtiolekuaegade reguleerimisest võidaksid Palo arvates poeketid, kuid keegi ei julge olla esimene, kes lahtiolekuaegu lühendab. «Kardetakse, et klient läheb üle teise kauplusesse, saab harjumuse ja jääbki sinna käima. Seda ei julge keegi teha,» leidis Palo. Kui aga lahtiolekuaeg on riiklikult reguleeritud, on tema sõnul kõigil võrdsed tingimused ning lõppkokkuvõttes rahul ka jaemüüjad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles