Arto Aas: riigi sekkumine lahtiolekuaegadesse kahjustaks tarbija huvisid

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Arto Aas
Riigikogu liige Arto Aas Foto: Sille Annuk / Postimees

Riigikogu majanduskomisjoni reformierakondlasest liikme Arto Aasi sõnul oleks riigipoolne sekkumine toidukaupade hindade alandamiseks ja kaubanduse reguleerimiseks vaba konkurentsi moonutamine, mis toob kaasa hoopis toiduainete tõusu ja tarbija huvide kahjustamise.

«Rahvusvaheline statistika kinnitab, et Eestis on toidukaubad ühed Euroopa kõige odavamad. Selle peamiseks põhjuseks on väga tihe konkurents kaupmeeste vahel, mida tunnistab ka Keskerakonna endine nõunik Viktor Trasberg,» tõi Aas välja.

«Liberaalne turumajandus ja tugev konkurents tagavadki klientidele kõige paremad hinnad. Seega oleks riigipoolne sekkumine ja kaubanduse reguleerimine vaba konkurentsi moonutamine, mis toob kaasa hoopis hindade tõusu ja tarbijate huvide kahjustamine. Nõukogude Liidus sai juba tsentraalset plaanimajandust proovitud, me kõik mäletame, millise üldise defitsiidi ja majandusliku krahhiga see lõppes,» selgitas Aas.

Aasi sõnul ei oleks kaubanduspindade meelevaldne sulgemine riigi poolt kooskõlas põhiseadusega, kuna tegemist oleks ebaproportsionaalse ettevõtlusvabaduse piiramisega. «Mulle on põhimõtteliselt vastumeelne Trasbergi seisukoht, et ettevõtjad on rumalad ja riik on hirmus tark majanduse reguleerimisel. Vastupidi, olen veendunud, et just kaubandusettevõtted teavad ise kõige paremini, kus ja kuidas oma (tööjõu)kulusid vähendada.»

«Toidupoode on ka kinni pandud, seda nii linnades kui eelkõige maapiirkondades. Kindlasti pole see kaasa toonud soodsamaid hindu klientidele. Pigem on tulemuseks kõrgemad hinnad, kehvem valik ja suurenenud tööpuudus,» lisas Aas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles