Ekspert: Venemaa plaanitav tuumajäätmete hoidla ei kujuta Eestile ohtu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgusoht.
Kiirgusoht. Foto: Raigo Pajula

Venemaa plaan rajada Leningradi oblastisse radioaktiivsete jäätmete hoidla ei tohiks endast Eesti jaoks ohtu kujutada, ütles Tallinna tehnikaülikooli professor Aadu Paist.

TTÜ soojustehnika instituudi direktor, professor Aadu Paist selgitas, et tuumajäätmete hoidlaid on kahte tüüpi: ühed on väikese ja keskmise radioaktiivsusega jäätmete jaoks, aga on ka selliseid, mis rajatakse kuni 500 meetri sügavusse graniidi sisse ja need on kasutataud tuumakütuse hoidlad, mis on valatud betooni, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

Väikese ja keskmise radioaktiivsusega jäätmete hoidlad on üsna ohutud ning Paist tõi näited Soomest, kus taolistesse hoidatesse võib isegi ekskursioonile minna.

Erakonna Eestimaa Rohelised aseesimees Olev Tinn võrdleb Leningradi oblastisse kavandatavat tuumajäätmete hoidlat Paldiskis asuva radioaktiivsete jäätmete kaasaegse vahehoidlaga.

Kuigi rohelised on tuumajaamade rajamise vastased, on tuumajäätmate hoidla rajamisel nende hinnangul positiivsed küljed, sest radioaktiivseid materjale sisaldavaid seadmeid kasutatakse mitmel pool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles