Eesti on oodatava eluea pikenemiselt ELis edukaim

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Oopkaup
Andres Oopkaup Foto: Liis Treimann

Statistikaamet esitles täna kogumikku «Eesti statistika aastaraamat 2013», millest selgub, et Eesti on Euroopa Liidu edukaim riik, kus oodatav eluiga sünnimomendil on enim pikenenud.

Peadirektor Andres Oopkaup ütles aastaraamatu esitlusel, et Eesti rahvastikuarengust räägitakse sageli murelikus toonis ja selleks on ka põhjust, ent võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega on Eesti rahvastikutrendides ka positiivseid arenguid.

«Kui võrrelda viimase kahe rahvaloenduse vahelisel ajal oodatava eluea pikenemise kasvutempot, siis on Eesti Euroopa Liidu edukaim riik, kus oodatav eluiga sünnimomendil on enim pikenenud,» sõnas ta. «Samuti on Eesti Euroopas nende riikide esikolmikus, kus on kõige vähem imikusurmasid 1000 elussündinu kohta,» lisas Oopkaup.

Ta märkis, et kui täna on 100 tööealise inimese kohta ülalpeetavaid 48, siis aastaks 2055 on neid 80.

Peaanalüütik Siim Krusell märkis esitlusel, et 2012. aastal töötus vähenes ja reaalpalk jätkas mõõdukat kasvu. «Majanduskasvu tempo küll rauges, ent majandusnäitajad jätkasid paranemist,» märkis Krusell.

Ta lisas, et samas teravnes oluliselt mure rahvastikuprotsesside pärast, sest taas oli surmasid enam kui sünde ning Eestist väljarännanuid sisserännanutest rohkem. «Hoolimata töö- ja palgaturu soodsast arengust on sissetulekute vahe peamiste migratsiooni sihtriikidega endiselt kahe- või kolmekordne, mis võib omakorda mõjutada oluliselt ka järgnevate aastate rändeprotsesse,» selgitas peaanalüütik.

Sisserännanute puhul toob detailsem analüüs esile ka positiivsemaid noote. «2012. aastal oli Eestisse elama asunud 4244 inimesest ligi 3000-l Eesti kodakondsus. Sisuliselt on suurel määral tegemist tagasirändega, millele viitab ka asjaolu, et üle 2000 inimese sünniriik oli Eesti,» lõpetas Krusell veidi rõõmsamate toonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles