Trall hääletussedelite ümber jätkub hoogsalt

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi valimiskomisjoni üksmeelne otsus: maakondlikud komisjonid peavad tulemusi korrigeerima. 1963st ülevaadatud kahtlasest sedelist üheksa tuleb kehtivaks lugeda.
Vabariigi valimiskomisjoni üksmeelne otsus: maakondlikud komisjonid peavad tulemusi korrigeerima. 1963st ülevaadatud kahtlasest sedelist üheksa tuleb kehtivaks lugeda. Foto: Mihkel Maripuu

Rebimine Keskerakonna kolmanda europarlamendi koha ja sotside ühe koha pärast hoiab jätkuvalt töös riigi valimiskomisjoni. Kumbki partei ei jäta jonni ning valimiskomisjoni liikmed peavad dešifreerima sedeleid – on seal kirjas näiteks 104 või 164.



Vabariigi valimiskomisjon (VVK) on europarlamendi valimiste järel ainulaadses olukorras – kunagi varem pole nad pärast valimisi sedeleid enda käes hoidnud ja neid kontrollinud. Selle töö on ära teinud maakondlikud komisjonid.



Kahe erakonna protestide tõttu töötas VVK üleeile Keskerakonna kaebuse põhjal läbi 1963 sedelit, millel kirjas olnud valija tahet võis mitmeti tõlgendada. Kurioossel kombel kattub sedelite arv VVK juhi Heiki Sibula sünniaastaga.



12 sedeli suhtes ei leidnud komisjon üksmeelt ning eile koguneti uuesti, et asi avalikul koosolekul otsustada. Näiteks ühel Hiiumaalt tulnud vaidlusalusel sedelil ei ole eelistatud erakonna number kirjutatud selleks ette nähtud kasti, vaid sedeli välisküljele.



Ühelt poolt ütleb seadus, et number tuleb kirjutada selleks ette nähtud kohta. Kuid teisalt ka seda, et kui sedelil on number ning valija tahe selgesti arusaadav, siis tuleb see kehtivaks lugeda. Nii komisjon eile õige mitme sedeli puhul otsustaski.



Jõgevalt tulnud sedeli puhul tekitas arusaamatust, kas numbrikasti on kirjutatud 164 või 104. VVK liikmed leidsid, et soditud numbrist pole võimalik valija tahet üheselt välja lugeda, ning sedel jäi kehtetuks. Siit ka komisjoni soovitus tulevikuks – kui number läheb sassi, siis tuleb küsida uus sedel, või kui valija käsi väriseb, tuleb paluda kirjutamisel abi.



Kuressaarest tulnud sedelil oli valija kirjutanud numbri taas välisküljele ning jaoskonna töötaja oli selle peale ka templi löönud. Siiski võis aru saada, et tegemist on Keskerakonda toetava numbri ehk 104ga, ning sedel loeti kehtivaks.



Üks valija Tallinnast sattus oma sedeliga komisjoni silme alla sellega, et kirjutas kasti numbri 115 (s.o Indrek Tarand), kuid lisas alla reformierakondlase Urmas Paeti nime. Hääl läks Tarandile.



Eile loeti Keskerakonna soovil hääli üle nii Tallinnas kui ka Ida-Virumaal. VVK töö ei lõppe, kuna Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul leiti uusi mitmeti tõlgendatavaid sedeleid, mida VVK peab analüüsima hakkama. Keskerakonnal on häältevaidluste juurde palgatud ka eraldi advokaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles