Peres mälestas Riias holokaustiohvreid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shimon Peres Riias.
Shimon Peres Riias. Foto: SCANPIX

Lätis visiidil viibiv Iisraeli president Shimon Peres meenutas esmaspäeval Riias Rumbula holokaustimemoriaali külastades natside poolt Teise maailmasõja ajal korda saadetud hirmutegusid ja kutsus mitte väsima pingutustes viha ja lahkhelide ületamiseks.

Peres meenutas kõnes, et Rumbula metsas mõrvati vaid kahe päeva jooksul, 1941. aasta 30. novembril ja 8. detsembril, 25 000 juuti. Natsid ja nende kohalikud käsilased tapsid külmavereliselt tuhandeid mehi, naisi ja lapsi vaid seetõttu, et nad olid juudid,» ütles Iisraeli riigipea.

"Rumbula tapaväljadel ei olnud gaasikambreid, inimesed tapeti otse - vilunud käega ikka ja uuesti päästikule vajutades. See kõik sündis vihkamisest ja arutusest. Me ei suuda kunagi mõista, kuidas inimesed võisid langeda nii madalale ja kaotada oma inimväärikuse,» ütles Peres memoriaali juures peetud kõnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles