USA läks täielikult üle digi-TV-le

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana teleri koht on prügikastis.
Vana teleri koht on prügikastis. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide kõik telejaamad on lülitunud analoogsignaali edastamisest ümber digitaalsele; signaalita majapidamiste arv on märkimisväärselt vähenenud, teatas riiklik sidekomisjon (FCC) eile.


Uuringufirma Neilsen Co. teatas kolmapäeval, et üleminekuks digitaalsignaali vastuvõtmisele pole üldse valmis 2,8 miljonit majapidamist ehk 2,5 protsenti kogu televisiooni turust.

Uuringu järgi on vähim valmis noored afroameeriklased ja hispaaniakeelsed vähemused. Enim on valmis digitaaltelevisiooni jaoks pensionärid.

FCC juhatuse tegevesimees Michael Copps ütles ajakirjanikele eile, et see arv väheneb nädala lõpuks ja on palju rohkem nulli lähedal.

Probleeme vaid üksikutel

Coppsi sõnul oli umbes tuhandest reedel ümberlülituse teinud jaamast vaid üksikutel probleeme.

Copps lisas, et FCC klienditeenindusnumbrile saabus 317 000 kõnet inimestelt, kel oli probleeme oma televiisori seadistamisega. Vaid kolm protsenti polnud üleminekust midagi kuulnud, lisas ta.

Kümme protsenti kõnedest tegid inimesed, kes olid muutusest teadlikud, kuid polnud vastavalt ette valmistunud.

Reedel lülitusid digitaaltelevisioonile ümbes ka suured jaamad, nagu ABC, CBS, Fox ja NBC.

Ajalooline üleminek

Copps ütles avalduses, et tegemist on ajaloolise üleminekuga, mis on väga oluline samm edasi USA teleajaloos, pakkudes klientidele tasuta rohkem programmivõimalusi kui ka kõrgemat pildi- ja helikvaliteeti.

Üleminek digitaaltelevisioonile teeb traadita lainealas ruumi julgeolekuagentuuridele ja avaliku korra tagajate sidepidamisele, aga ka mitmetele uue põlvkonna mobiilsideteenustele.

Üleminek oli algselt kavandatud 17. veebruarile, ent viimasel hetkel lükkasid nii kongress kui president Barack Obama selle edasi, et rohkem majapidamisi saaks valmistada end ette ümberlülituseks. FCC andis siiski enam kui 600 USA telejaamale loa teha ümberlülitus esialgu välja kuulutatud kuupäeval.

Valitsus pakkus õhu kaudu levivat signaali oma telerites kasutavatele ameeriklastele võimalust taotleda 40-dollarilist kupongi, mis annab neile nn digiboksi ostmisel soodustust.

FCC on väljastanud digibokside ostmiseks 59 miljonit kupongi ja jätkab kampaaniat 31. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles