Iisrael ja Palestiina alustasid rahuläbirääkimistega

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisrael president Shimon Peres, USA välisminister John Kerry ning Palestiina president Mahmoud Abbas
Iisrael president Shimon Peres, USA välisminister John Kerry ning Palestiina president Mahmoud Abbas Foto: AP

Iisraeli ja Palestiina esindajad istusid üle kolme aasta taas ühise laua taha, et arutada kahe riigi vahelist rahulepet.

Ramadani hommikusöögiga läbirääkimisi alustanud pooled tõi kokku USA välisminister John Kerry, kes võõrustas Iisraeli ja Palestiina esindajaid riigidepartemangu hoones, edastas Reuters.

Läbirääkimised kestavad plaanide kohaselt üheksa kuud ning hõlmavad endas raskeid teemasid nagu piirid, julgeolek ja Iisraeli uusasundused.

Palestiina president Mahmoud Abbas sõnas esmaspäeval – olenemata  Kerry palvest teemasid avalikkuses mitte lahata –, et lõppresolutsioonis tahetakse näha olukorda, kus Palestiina maadel poleks ühtki Iisraeli kodanikku.

Läbirääkimiste osapooled on seni avalikult vaielnud selle üle, kuidas teemasid arutatakse. Iisrael on siiani soovinud kõiki teemasid korraga arutada, samal ajal kui Palestiina tahab läheneda plokkidega, alustades piiriküsimustega.

Iisraeli-poolne läbirääkija, justiitsminister Tzipi Livni, on üks juudiriigi suuremaid kahe riigi lahenduse pooldajaid.

Eelmised rahuläbirääkimised kukkusid kokku 2010. aastal, kui Iisrael hakkas okupeeritud aladele asundusi rajama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles