Video: Briti kaitseministeerium müüb Winston Churchilli punkrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseministeerium müüb Winston Churchilli punkrit
Briti kaitseministeerium müüb Winston Churchilli punkrit Foto: Youtube

Briti väljaande Daily Mail andmetel müüb Suurbritannia kaitseministeerium Londonis asuvat maa-alust punkrit, mis oli Teise maailmasõja ajal juhtimiskeskus.

Briti sõjaaegne peaminister Winston Churchill lasi selle salajase keskuse rajada Brompton Roadi metroojaama, mis võeti juba varem kasutuselt.

Maa-alusest keskusest organiseeriti Londoni kaitsmist natsi-Saksamaa lennurünnakute vastu. Ajalooallikate andmetel koordineeris Churchill sealt ka ise linna kaitsmist.

Vana metroojaam arvatakse olevat see koht, kuhu toodi ülekuulamisele ka natside üks juhte Rudolf Hess pärast seda, kui ta Šotimaal 1941. aastal tabati.

Asjatundjate hinnangul võib punkri hinnaks kujuneda kaheksakohaline number. Müügist saadud tulu läheb armee rahastamiseks.

1934. aastal suletud metroojaam asub kuulsa Harrodsi kaubamaja lähedal.

Maa alla rajati lisaks juhtimiskeskusele ka jõusaal, kontoriruumid ja garaažid.

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (30. november 1874 Blenheimi loss, Woodstock, Oxfordshire – 24. jaanuar 1965 London) oli Suurbritannia poliitik.

Ta oli peaminister 10. maist 1940 kuni 26. juulini 1945 ning 26. oktoobrist 1951 kuni 7. aprillini 1955.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles