ÜRO eksperdid said loa minna Süüriasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Khan al-Assal
Süüria Khan al-Assal Foto: SCANPIX

Süüria võimud andsid loa siseneda riiki ÜRO ekspertidel, kes hakkavad uurima, kas riigis on kasutatud keemiarelvi.

ÜRO teatas eile, et keemiarelvaeksperdid said loa külastada Süürias kolme piirkonda. Uurimisrühma moodustamine käib ning see võib Süüriasse jõuda järgmisel nädalal.

Üks paik, mida eksperdid külastavad, on Aleppo piirkonnas asuv Khan al-Assal, kus Süüria valitsuse ja seda toetava Venemaa sõnul kasutasid mässulised selle aasta märtsis keemiarelva.

Ülejäänud kahte kontrollipaika ei täpsustatud. Teada on, et ÜRO on nõudnud Süüria valitsuselt luba kontrollida Homsi, kus Süüria valitsusväed kasutasid väidetavalt möödunud aasta detsembris keemiarelvi. Kokku on ÜRO-le laekunud teateid 13 erinevast keemiarelvarünnakust Süürias .

Kuigi 1925. aasta Genfi protokolli kohaselt on Süüria lubanud keemiarelvi mitte kasutada, on sel aastal  korduvalt teatatud, et keemiarelva on käiku lasknud nii president Bashar al-Assadile lojaalsed valitsusväed kui ka tema režiimi kukutada soovivad ülestõusnud. Seejuures on mõlemad vaenupooled teineteist süüdistanud keemiarelvade kasutamises.

Kuna Süüria võimud pole lubanud keemiarelvade keelustamise organisatsiooni ja Maailma Terviseorganisatsiooni ekspertidest koosnevat ÜRO missiooni olukorda kontrollima tulla, puudub keemiarelva kasutamise väidetele tänaseni kindel tõestus.

Seni on Damaskus keeldunud välisvaaltejate riiki lubamist, põhjendades seda sellega, et ÜRO missioon rikuks riigi suveräänsust. Maailmaorganisatsioon soovib missioonile laiemaid volitusi, millele on lisaks Süüria võimudele vastuseisu avaldanud ka Moskva, nõudes, et uurimine piirduks üksnes konkreetse keemiarelva kasutamise uurimisega.

ÜRO andmetel on Süürias kaks aastat kestnud konfliktis hukkunud umbes 100 000 inimest ning miljonid on põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles