Saaremaalt leiti mitu ohtlikku lõhkekeha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrve poolsaarelt Vintri külast leiti saksa 10,5cm mürsk
Sõrve poolsaarelt Vintri külast leiti saksa 10,5cm mürsk Foto: Lääne päästekeskus

Eile pärastlõunal sai häirekeskus teate lõhkekehadest Sõrve poolsaarel. Lõhkekehad pärinevad II maailmasõjast.

Lahingmoon avastati tänu tähelepaneliku kodaniku vihjele. Vintri küla lähedalt metsast leiti kaks vene käsigranaati, üks saksa 10,5cm mürsk ning üks saksa 8cm miinipildujamiin. Lõhkekehad polnud transporditavad ning hävitati leiukohas.

"Mida kauem lõhkekehad seisavad, seda ohtlikumaks nad muutuvad. Kindlasti ei tasu neid minna jalaga togima või katsuma. Võibolla piisab väikesest koksust, ja käibki pauk ära," rääkis Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Viktor Saaremets.

Lõhkekeha avastamise puhul soovitab Saaremets tähistada asukoht ning helistada numbril 112.

II maailmasõda jõudis Saaremaale 1941. aasta 22. juunil kui Saksamaa ründas Nõukogude Liitu. Kuna Saaremaal asusid rannakaitse, lennu- ja mereväebaasid, hakkasid saksa õhuväed neid juba esimesel rünnakuhommikul pommitama.

Vintri küla paikneb Sõrve poolsaare tipus. Just see oli viimaseks tugipunktiks eemalduvatele saksa üksustele. Hitler oli andnud käsu kaitsta poolsaart kuni viimse meheni. 1944. aasta sügisel otsustati siiski evakueeruda. Ööl vastu 24. oktoobrit lahkus Sõrve poolsaarelt ligi kaheksa tuhat Wehrmachti sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles