ESTCube'i ähvardab kokkupõrge Vene sõjaväesatelliidi tükiga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcube-1.
Estcube-1. Foto: SCANPIX

Homme kell 10.07 hommikul, niipea kui tudengisatelliit ESTCube-1 peaks maakumeruse tagant levialasse naasma, helistavad Eesti tudengid talle ja loodavad, et satelliit vastab - vaikus eetris viitaks kosmosekatastroofile.

Teisipäeval teatas Ameerika Ühendriikide kosmoseoperatsioonide juhtimise keskus NORAD Eesti tudengisatelliidi meeskonnale, et Eesti tudengisatelliit ESTCube-1 on võimalikul kokkupõrkekursil kosmilise objektiga, kirjutab Õhtuleht.

Eesti esimene satelliit, mõõtmetega 10 x 10 x 10 sentimeetrit, võib homme hommikul kell 7.40 põrgata Antarktise ranniku kohal kokku Vene sõjaväe sidesatelliidilt pärineva prahitükiga, mis on umbes sama suur kui kaks teineteise otsa tõstetud tikutopsi.

Hoolimata sellest, et Maa ümbrus meenutab keskmist prügimäge – orbiidil tiirleb ohjeldamatult kosmosesse viidud sodi: alates värvitilgasuurustest tükkidest kuni auto mõõtmetes kobakateni – suutsid NORADi spetsialistid välja arvutada, et Eesti tudengisatelliit ja kosmiline prügitükk mööduvad teineteisest umbes 200 meetri kauguselt. 200 meetrit võib kosmilises skaalas aga vabalt tähendada arvutusviga.

«Veel mõni aeg tagasi oleks ma öelnud, et tõenäosus kokkupõrkeks on väga-väga väike. Aga alles kaks kuud tagasi anti samalaadsele satelliidile hoiatus ja kokkupõrge toimus,» meenutab projekti juhendaja, Tartu Ülikooli füüsikainstituudi kosmose- ja militaartehnoloogia töörühma juht Mart Noorma 24. aprillil kosmosesse lennutatud Ecuadori satelliiti Pegaso, mis sai 23. mail pihta kosmoseprügitükiga ja lõpetas tegevuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles