Reinsalu: Savisaare rahaasju peaks uurima parlamendi erikomisjon

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees ja kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul peaks parlament sügisesel istungijärgul arutama ning kaaluma Tallinna linnapea Edgar Savisaare Šveitsi rahastamisskeemide uurimiseks riigikogu uurimiskomisjoni moodustamist.

Reinsalu ütles Postimehele, et komisjoni eesmärk oleks skeemide asjaolude avalikustamine. «Komisjonil oleks pädevus nõuda informatsiooni, kutsuda välja ametiisikuid ja anda oma hinnang juhtunu kohta, mis on oluline - see hinnang ka avalikustatakse. Komisjon ei asenda uurimisasutust aga saab toetada tõe selgitamist.»

Ta tõi näiteks kaitsepolitsei Savisaare Venemaalt raha küsimise juhtumi uurimise, kus politsei avalikustas juhtumi asjaolud, toona süüdistust Savisaarele ei esitatud.

Reinsalu märkis, et kui riigikogu moodustas komisjoni selguse saamiseks kakskümmend aastat tagasi toimunud VEB Fondi asjus, siis oleks põhjust moodustada komisjon ka värskete asjade uurimiseks.

Ta lisas, et parlament on seni konservatiivselt komisjone moodustanud. «Viimasel ajal küll rohkem aga leian, et see oleks proportsionaalne. Parlamendi avalikustav ja uuriv roll saaks siin rakendust.»

Varasemalt on riigikogu korruptsioonivastast erikomisjoni juhtiv sotsiaaldemokraat Andres Anvelt öelnud, et komisjon arutab septembri algul, kas asuda ise kontrollima laenu kustutamisega avalikkuse huviorbiiti sattunud Savisaare majandushuvi deklaratsiooni.

Keskerakonna esimehe Savisaare võla- ja honorariskandaal sai alguse mõne nädala eest, mil 174 000 euro laenu andnud Liechtensteini ärimees Peter Keiser loobus selle tagasi nõudmisest, mida selgitas Savisaare advokaat Oliver Nääs sellega, et linnapea tasus laenu raamatute kirjutamisest saadud tulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles