Kohus mõistis Gruusia eksministri õigeks

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Batšo Ahhalaia.
Batšo Ahhalaia. Foto: SCANPIX

Gruusia kohus mõistis täna õigeks endise kaitse- ja siseministri Batšo Ahhalaia, keda süüdistati ametivolituste kuritarvitamises, ebaseaduslikus vabaduse võtmises ja piinamises.

Thbilisi linnakohus mõistis õigeks ka teised sama süüasjaga seotud isikud, teiste seas ka relvajõudude ühendstaabi endise ülema Georgi Kalandadze. Lisaks Ahhalaiale oli kohtu all veel seitse inimest, keda süüdistati sõdurite piinamises ning mõnitamises 2010. aastal, kui Ahhalaia oli veel kaitseminister, vahendas Gruusia uudisteportaal civil.ge.

Ainsana mõistis kohus süüdi kaks endist sõjaväelast – Zurab Šamatava ja Aleksandre Gorgadze. Mõlemale määrati sõdurite solvamise eest 140 tundi ühiskasuliku tööd, kuid mullu vastu võetud amnestiaseaduse alusel pääsesid nad ka sellest karistusest.

Prokuratuur on lubanud kohtu otsuse edasi kaevata.  

Süüdimõistmisel võinuks Ahhalaiat oodata ees pikk vanglakaristus. Ebaseadusliku vabadusevõtmise eest näevad Gruusia seadused ette seitsme kuni kümneaastast vanglakaristust, enam kui kahe inimese piinamises süüdi mõistetud ametiisikut saab karistada aga veel üheksa kuni 15 aasta pikkuse vangistusega.

Vaatamata õigeksmõistvale otsusele jääb mullu novembris kinni peetud Ahhalaia vahi alla, kuna tema üle on pooleli veel mitu kohtuasja. Näiteks süüdistatakse teda seitsme eriväelase piinamises, ebainimlikus kohtlemises ja võimu kuritarvitamises mullu augustis, kui Ahhalaia oli siseminister. Samuti on talle esitatud süüdistus mitme kinnipeetava peksmises 2005. aasta märtsis, kui ta töötas veel Thbilisi 5. vangla juhina. Ahhalaia eitab oma süüd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles