Berlusconi ootab kohtu otsust

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX

Itaalia endisele peaministrile Silvio Berlusconile maksupettuse eest mõistetud vanglakaristust ja riigiametis töötamise keeldu arutav kõrgeim kohus peaks täna langetama lõpliku otsuse.

Eile pidas Berlusconi kaitsemeeskond oma viimase kaitsekõne ning kohtu otsust oodatakse juba täna õhtul. Itaalia meedia teatel on samas võimalik, et kohus saadab süüasja tagasi apellatsioonikohtusse, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kohus peab otsustama, kas jätta jõusse Berlusconile mullu oktoobris mõistetud nelja-aastane vangistus ja viieaastane riigiametis töötamise keeld. Nimelt leidis kohus, et Berlusconi juhtis peaministriks oleku ajal petuskeemi, mis nägi ette filmilevitamisõiguste maksumuse kunstlikku suurendamist, et need siis müüa varifirmadele, mis omakorda müüsid need tagasi tema kontsernile Mediaset.

Amnestiaseaduse alusel vähendati 2011. aastal peaministri kohalt tagasi astuma sunnitud ja sellega kaasnenud immuniteedi kaotanud Berlusconi vanglakaristust aastale. Kuigi oma süüd eitanud ning poliitilisi vastaseid nõiajahis süüdistanud kolmekordne ekspeaminister ja praegune senaator kaebas otsuse edasi, jättis apellatsioonikohus tänavu mais karistuse jõusse.

Isegi kui kassatsioonikohus peaks 76-aastase Berlusconi süüdi mõistma, ei tule tal ilmselt vanglasse minna. Nimelt näeb riigi õigussüsteem üle 70-aastastele ette leebemaid karistusi – koduaresti või ühiskondlikult kasulikku tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles