Eksiilis kasahhi oligarh ootab Prantsusmaa väljaandmisotsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani dissident ja eksminister Muhtar Abljazov.
Kasahstani dissident ja eksminister Muhtar Abljazov. Foto: SCANPIX

Eksiilis viibiv oligarh ja Kasahstani režiimi terav kriitik Muhtar Abljazov viibis täna Prantsusmaal vahi all ja ootas võimalikku väljaandmisotsust, teatas prokurör.

Kasahstani endine energia- ja kaubandusminister ning opositsiooniliider põgenes riigist pärast seda, kui teda süüdistati miljardite dollarite omastamises. Ta võeti eile kinni Ukraina vahistamiskäsu alusel Prantsuse kuurortlinna Cannes'i lähedal.

Abljazovi juhtumiga tegelev Prantsuse prokurör Solange Legras ütles AFP-le, et tõenäoliselt saadetakse Abljazov vanglasse, kuniks võimud uurivad tema kohta esitatud väljaandmisnõudeid ja langetavad otsuse nende rahuldamise osas. Legras' sõnul võtab see protsess vähemalt 40 päeva.

Varem Kasahstani eliiti kuulunud Abljazov mõisteti opositsioonipartei asutamise järel 2002. aastal vangi võimu kuritarvitamise ja ebaseadusliku äritegevuse eest. Paljude hinnangul oli tegemist fabritseeritud süüdistustega, mille eesmärgiks oli Abljazovi vaigistamine.

Vanglast vabanedes naasis Abljazov finantssektorisse ja asus juhtima Kasahstani panka BTA Bank, kuid 2009. aastal süüdistati teda riigi ja investorite varade riisumises miljardite dollarite ulatuses ning mees põgenes Suurbritanniasse.

Abljazovi väljaandmist on nõudnud nii Kasahstan, Venemaa kui Ukraina. Prokurör Legras' sõnul ei ole Prantsusmaal Kasahstaniga väljaandmislepingut ning Venemaa ei pruugi Abljazovist enam huvitatud olla, mistõttu praegu menetletakse vaid Ukraina nõuet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles